Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 september 2019

Forskning ska lyfta KL-trä

Inom ett nytt projekt på Linnéuniversitetet i Växjö ska korslimmat trä, KL-trä, lyftas som ett konstruktionsmaterial för framtiden.

 KL-trä.
KL-trä. FOTO: Patrick Degerman

Att bygga byggnader har stor påverkan på miljön. Genom att minska användningen av byggmaterial som betong, stål och tegel och i stället använda träbaserade material går det att minska utsläppen av koldioxid.

Stor potential

Projektet på Linnéuniversitetet vill öka användandet av korslimmat trä (KL-trä) i flervåningsbyggnader, såväl i bjälklag som i väggar. Forskare ska, i samarbete med 15 företag i trä- och byggbranschen undersöka hur korslimmat trä kan tillverkas för att få optimala egenskaper och hur förband bäst kan konstrueras för att enkelt kunna monteras och demonteras.

Vill visa fördelar

För att kunna utvärdera och göra livscykelanalyser på komponenter och byggnader av KL-trä ska mätmetoder skapas.

– Vi vill både vetenskapligt och praktiskt kunna visa på möjligheter, styrkor och fördelar med KL-trä. Inte bara miljömässigt utan även ekonomiskt och konstruktionsmässigt, säger Thomas Bader, professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet..

Gemensamma standarder

Projektet får 11,5 miljoner kronor av KK-stiftelsen, startar i oktober och ska pågå i fyra år. De 15 deltagande företagen från trä- och byggbranschen bidrar med insatser motsvarande 14,2 miljoner kr.

– Gemensamma standarder gynnar användandet av KL-trä och det är också huvudmotivet till Södra Woods satsning, säger Tomas Bengtsson, produktionsteknisk chef på Södra Wood.

Läs mer: LRF Premium – Bolagen växlar upp i KL-satsningLRF Premium Dämpad marknad för trähusSerietillverkning av hus med KL-trä

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen