Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 januari 2018

De ska undersöka konflikten mellan varg och jägare

I ett Norsk-Svenskt forskningsprojekt ska forskare studera relationen mellan jägare och varg och skapa bättre gränsöverskridande viltförvaltning mellan Sverige och Norge.

FOTO: Mostphotos

Inom ramen för forskningsprojektet ”grensevilt” ska forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och norska Høgskolen i Innlandet (INN) studera hur den skandinaviska vargens återkomst påverkar älgstammen och jakten på älg i gränsområdet mellan Norge och Sverige.

LÄS OCKSÅ: Flera nya vargkullar vid gränsen till Norge

– Det kan väl knappast ha undgått någon att det finns en konflikt mellan jägare och varg, att jägarna upplever att vargen tar lite för stor plats och begränsar möjligheterna till jakt på olika sätt, säger vargforskaren Håkan Sand, en av forskarna i projektet, till Sveriges Radio Gävleborg.

6 miljoner från EU

Projektet har fått cirka 6 miljoner kronor ur den regionala EU-fonden Interreg Sverige-Norge och övrig finansiering bekostas av norska EU-medel.

Förutom att undersöka relationen mellan varg och jägare ska projektet också bygga upp ett nätverk för att underlätta gränsöverskridande förvaltning mellan länderna.

Projektet ska pågå i ungefär tre år från och med i år och under 2019 hoppas man kunna se de första resultaten av de studier man ska genomföra.

LÄS MER: Fler vargar i Västerbotten

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen