Forskare lyckades inte stoppa skador på granfrö
Tester med att använda feromonfällor för att förhindra parning hos skadeinsekterna grankottmott och grankottvecklare har inte slagit väl ut. Skadorna på fröplantager minskade inte.
Grankottmott och grankottvecklare är två av de arter som ställer till stora problem för fröodlare. Även grottkottmätaren och grankottflugan orsakar förluster. Uppemot 40 procent av granfröskörden kan gå förlorad på grund av dessa insekters hungriga larver som äter frön eller andra delar av kotten.
Mot grankottmott och grankottmätare finns i dag fungerande bekämpningsmedel, men inte mot vecklaren och flugan. Forskare vid Lunds universitet och Skogforsk har därför testat om feromoner kan vara en lösning.
Förvirrade hannar
Genom sätta upp fällor med feromoner, doftämnen av samma typ som fjärilshonorna använder för att locka till sig hannar, hoppades forskarna förvirra grankottmotts- och grankottvecklarhannarna så till den grad att de inte skulle hitta någon hona att para sig med. Feromonhalterna i fällorna var högre än de honorna själva sprider.
Angreppen minskade inte
Men försöken som pågått sedan 2015 blev ingen framgång när det gällde att begränsa skador. Andelen angripna kottar och antal larver minskade inte.
Varför resultatet var så dåliga kan enligt forskarna ha flera orsaker. Feromonhalterna i fällorna kan ha varit för låg, redan parade honor kan ha flugit in och lagt sina ägg på de behandlade ytorna eller antalet fjärilar kan vara så stort att de ändå finner varandra trots bekämpningen.
En annan möjlig förklaring skulle kunna vara att de syntetiskt framställda betena i fällorna inte attraherade hannarna lika effektivt som de äkta feromonerna.
LÄS MER: Gott om tallkottar i årLÄS MER: Sveaskogs kottar förstörs
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.