Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 april

Försäljningen av skogsplantor ökade

Fler avverkningar och fler planteringar, det är den enkla anledningen till att försäljningen av skogsplantor ökade förra året, enligt Skogsstyrelsen.

 De flesta fröerna är svenska.
De flesta fröerna är svenska. FOTO: Skogsstyrelsen

Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att de levererade skogsplantorna förra året var nio procent fler än året innan.

– För det första ser vi hur andelen planteringar ökat samtidigt som naturlig föryngring minskat vid föryngringar. För det andra har antalet avverkningsanmälningar ökat kraftigt under förra året i stora delar av landet och det driver upp försäljningen, säger Jonas Bergkvist, Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Gran ökar

Det är framför allt produktionen av granplantor som har ökat, bland de totalt 375 miljoner plantor som levererades förra året. Gran står för 53 procent av produktionen, och är även det vanligaste trädslaget. Tall står för 43 procent och övriga trädslag för fyra procent.

Sedan 2011 års produktion på drygt 26 miljoner, har produktionen av contortaplantor halverats.

Svenska fröer

Fröerna kommer i största utsträckningen, 88 procent, från svenska plantager och det är en ökning med femn procent jämfört med 2016.

Täckrot, är vanligast, 82 procent, och barrot näst vanligt med 18 procent.

Läs mer: Tall knappar in på granenSlog Guinness rekord i plantsättning

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen