Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 mars 2019

Formpressad fiber ny produkt i Hyltebruk

Efter flera år av hemligt utvecklingsarbete har Stora Enso beslutat att börja tillverka produkter av formpressad fiber i Hylte bruk, Halland. I slutet av 2019 väntas försäljningen dra i gång.

 Produkter i formpressad träfiber.
Produkter i formpressad träfiber. FOTO: Stora Enso

En krympande global efterfrågan på tidningspapper har gjort att produktionskapaciteten har dragits ner generellt. Det gäller inte minst på Stora Ensos bruk Hylte i Halland.

Utvecklat nya produkter

Sedan 2014 har Stora Enso arbetat med att utveckla nya produkter att tillverka i Hylte bruk. Sedan 2018 tillverkar Stora Enso även biokompositgranulat i Hylte och nu går koncernen vidare med nya fiberbaserade produkter.

Fem miljoner euro

Med en investering på fem miljoner euro ska en produktionslinje för formpressad fiber installeras på bruket. Syftet är att tillverka förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara produkter av formpressad fiber.

”De första produkterna förväntas introduceras på marknaden i slutet av 2019”, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

Kemisk massa

Produkter ska tillverkas av olika typer av kemisk massa och kemitermomekanisk massa (CTMP) som maskinpressas till önskad form. Råvaran ska tillverkas på olika bruk inom Stora Enso, men konverteringen till färdiga produkter sker i Hylte.

Vill ersätta plast

”Den här investeringen är ytterligare ett steg i vårt transformationsarbete för att ersätta plast och andra fossilbaserade material med förnybara och återvinningsbara alternativ. Investeringen innebär att vi kan hjälpa våra kunder att bygga upp sina varumärken som miljövänliga, cirkulära företag, säger Sohrab Kazemahvazi, chef för Stora Ensos nya affärsområde för formpressad fiber.

Olika produkter

Engångsförpackningar, muggar, skålar, tallrikar och lock till kaffemuggar är några produktexempel som anges.

Läs mer: Svag avslutning får Stora Enso att sparaSugrör av trä lanseras

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen