Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 oktober 2018

LRF: ”Fördelningen av brandstödet bör ses över”

LRF Västernorrland och LRF Norrbotten är inte nöjda med förslaget till ersättning branddrabbade skogsägare. De vill ha ny fördelning och att alla utlovade pengar används.

 ”Regeringen avsatte anslaget om 110 miljoner för att mildra effekterna hos skogsägarna, och med den föreslagna fördelningen missas många hårt drabbade skogsägare i andra län”, skriver de två regionerna i en skrivelse till Skogsstyrelsen.
”Regeringen avsatte anslaget om 110 miljoner för att mildra effekterna hos skogsägarna, och med den föreslagna fördelningen missas många hårt drabbade skogsägare i andra län”, skriver de två regionerna i en skrivelse till Skogsstyrelsen. FOTO: IBL Bildbyrån

I början av oktober presenterade Skogsstyrelsen sitt förslag till ekonomiskt stöd för de skogsägare som drabbades av sommarens skogsbränder. Förslaget till stöd omfattade 72 miljoner kronor – trots att regeringen initialt hade avsatt 110 miljoner.

I förslaget till regeringen har rätten till ersättning begränsats till skogsägare i Dalarna, Gävleborg och Jämtland. Det är LRF i Västernorrland och LRF i Norrbotten inte alls nöjda med.

”Regeringen avsatte anslaget om 110 miljoner för att mildra effekterna hos skogsägarna, och med den föreslagna fördelningen missas många hårt drabbade skogsägare i andra län”, skriver de två regionerna i en skrivelse till Skogsstyrelsen.

LÄS MER: Så fördelas stödmiljonerna till branddrabbade skogsägare

Anses orättvist

I Västernorrland branddrabbades ungefär 760 hektar skogsmark och i Norrbotten ungefär 1 250 hektar.

I sin skrivelse menar regionerna att Skogsstyrelsens förslag betyder att en skogsägare drabbats av skogsbrand på 1 hektar i de utvalda länen är berättigad till ekonomisk ersättning, medan skogsägaren i grannlänet som drabbats av skogsbrand på 400 hektar inte är berättigad till ersättning.

Risk för resursbrist

”Därmed finns en risk i de områden som ligger utanför de värst drabbade att virket inte kommer att kunna tillvaratas som sågtimmer, eftersom de sågar som riktar in sig på att såga brandskadat virke i huvudsak befinner sig i närområdet till dessa tre län. Det medför en farhåga att virket enbart kommer att kunna tillvaratas som bränsleved, och i en tid av stor efterfrågan på icke brandskadat virke finns en risk för resursbrist beträffande avverkningsmaskiner”, skriver dem.

LÄS MER: Branddrabbade skogsägaren: ”Jag får börja om på noll”LÄS MER: Avverkningen efter skogsbränderna en riktig utmaning

Relaterade artiklar

Till toppen