Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 december 2017

Förändringen kan börja med ditt initiativ

Det krävs en synnerligen motiverad person för att hitta in på yrkesbanan träindustri. Karin Johansson uppmanar i dagens ledare arbetsgivare att se framåt.

 Karin Johansson tror att träindustrin kan ha nytta av att söka nya vägar för att locka unga.
Karin Johansson tror att träindustrin kan ha nytta av att söka nya vägar för att locka unga. FOTO: Tommy Andersson

Minns du psykopaten Hannibal Lecter i thrillern ”När lammen tystnar”? Han lärde FBI-agenten Clarice Starling (och filmpubliken) något grundläggande om begär. Det börjar med att man ser något, och beundrar det, och vill ha det…

Alla slipade säljare vet det här. De skickar fram sitt erbjudande framför ögonen på dig, låter dig prova gratis, och sen är du fast.

Riktigt så jobbar nu inte kommunala utbildningsorganisationer. Om vi tar Jämtlands gymnasium som exempel, så erbjuds i dag ett hantverksprogram där huvudinriktningarna är hår & makeupstylist respektive florist. Under ”övriga hantverk” nämns att du som elev bör hitta en hantverkare som är villig att ta sig an dig. I industritekniska programmet eller lärlingsutbildningen nämns inte träindustrin. Det ska alltså till en alldeles särskilt motiverad elev för att söka något som knappt erbjuds.

Frågan är var framtidens arbetskraft ska hitta motivationen?

Företagen i skogs- och träbranschen är verksamma långt bortom bommen där allmän väg slutar, eller bakom höga stängsel, portar och kodlås. Från utsidan ser man ingen skillnad på en industri eller ett fängelse. Andra branscher syns åtminstone i TV ibland, men när såg du en dokusåpa om hyvleriet senast?

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen inledde i början av 2016 ett samarbete med Therese Lindgren, som är en av Sveriges största youtubers med snart 600 000 prenumeranter, för att locka unga tjejer att söka utbildning och jobb inom industrin. I serien ”Therese testar teknik” visade hon bland annat hur man bygger om en selleri till ett piano. Målgruppen var niondeklassare och serien fick över två miljoner visningar. Amelie von Zweigbergk säger att det syntes en ”Therese-effekt” i ökningen av antalet sökande till teknikprogrammet. Samarbetet fortsätter nu via hacktheworld.se

Om du äger ett företag som du vill kunna sälja i framtiden, eller är en arbetsgivare som haft svårt att rekrytera, så vill du kanske ta lite tid för omvärldsbevakning och strategitänk nu.

Vem ska jobba i ditt arbetslag och hur ska du få henne eller honom intresserad nog att skaffa utbildning och erfarenhet för det? Eller, mer konkret:

Vilken process kan du starta i dag som du får glädje av längre fram?

Karin Johansson

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen