Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 januari 2018

Fokus på jobb i skogen i ny arbetsmarknadssatsning

Redan i år ska omkring 1 500 personer, som i dag är långt ifrån arbetsmarknaden, få ta del av regeringens nya satsning på jobb inom de gröna näringarna. De flesta av jobben kommer att finnas i skogen.

 Yacoub Gerges hjälper Bashar Yagop att förbereda sig för att röja i skogen kring Brostugan på Kärsön, Ekerö.
Yacoub Gerges hjälper Bashar Yagop att förbereda sig för att röja i skogen kring Brostugan på Kärsön, Ekerö. FOTO: Åsa Nilsson

På onsdagen presenterade närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och miljöminister Karolina Skog (MP) regeringens satsning på gröna jobb. Satsningen riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa som i dag har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Behövs särskilda insatser

I år satsas 270 miljoner kronor och enligt bland annat Skogsstyrelsen beräknas drygt 1 600 personer i år få möjlighet att på olika sätt få praktisera eller arbeta inom de gröna näringarna.

För de personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, kanske saknar utbildning helt eller är lite äldre behövs särskilda insatser.

– Vi måste göra särskilda insatser för att snabbt få in dem på arbetsmarknaden, sade Mikael Damberg på presskonferensen.

– Det är flera sektorer i de gröna näringarna som har brist på arbetskraft som vi tror att vi kan möta.

Skötsel i naturreservat

Några exempel som Karolina Skog räknade upp som möjliga arbetsuppgifter är att röja vandringsleder, skötsel i naturreservat och nationalparker eller slåtter. Men målet är att deltagarna efter projektet ska kunna få ordinarie anställningar eller starta eget.

 Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och miljöminister Karolina Skog passade på att hälsa på Yacoub Gerges och de andra deltagarna i projektet och fråga vad de tycker om att arbeta i skogen.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och miljöminister Karolina Skog passade på att hälsa på Yacoub Gerges och de andra deltagarna i projektet och fråga vad de tycker om att arbeta i skogen. FOTO: Åsa Nilsson

Många av de arbetsmarknadsanställningar som skapas i år finns inom skogen på olika sätt. På onsdagens presskonferens på Kärsön i Stockholm deltog ett arbetslag från ett av Skogsstyrelsens projekt. Deltagarna kommer från Syrien, Vitryssland och Eritrea och har varit i Sverige i 2-3 år.

– Jag trivs jättebra i naturen. Det är bra att börja med det här livet, jag hoppas att det leder till förlängning, säger Bashar Yagop, som började arbeta för Skogsstyrelsen för tre månader sedan. Han varvar svenskundervisning med arbete i skogen runt Tullgarns slott i Sörmland, där de bland annat röjer runt slottet.

– Att jobba med röjsåg är roligt, säger han.

Jonas Lantz, VD för Lantz Skogsvård i Sundsvall, har tidigare arbetat med integrationsprojekt i skogen och har positiva erfarenheter av det. Men han skickade med en uppmaning till Skogsstyrelsen att lyssna på skogsentreprenörerna, så att deltagarna i arbetsmarknadsprojektet verkligen får den utbildning som krävs för att få ett jobb i skogen.

– För anställning inom plantering och röjning är det viktigt att deltagarna efter utbildningen kan stå på egna ben och nå normalproduktion, att man är praktiskt förberedd för jobbet. Jag ser gärna att vi har en dialog med Skogsstyrelsen om det, det finns en stor potential i det här, säger han.

LÄS MER: Satsning ska ge 5 000 gröna jobb

FAKTA: Projektet

– Fem myndigheter samt länsstyrelsernas deltar i satsningen. Skogsstyrelsen är koordinator. Övriga myndigheter är SGU, Trafikverket och Naturvårdsverket och Arbetsförmedlingen.

– Deltagarna ska genom praktik, moderna beredskapsjobb eller andra subventionerade anställningar få prova på arbetsuppgifter inom de gröna näringarna. Målet är att de ska få kompetens och kunna bli anställningsbara inom näringen.

– Deltagarnas aktivitetsstöd eller bidrag till deras löner finansieras enligt det arbetsmarknadspolitiska regelverket.

– Projektet löper 2018-2010. Totalt ska 5 000 personer få delta. Regeringen satsar totalt 910 miljoner kronor, varav 270 miljoner kronor i år.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen