Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 augusti 2019

Flera vinster med fjärrstyrda skotare

Billigare maskiner, nya lastmöjligheter, bättre arbetsmiljö och färre förare. Det är några av de vinster skogsbruket ser i fjärrstyrda skotare.

 En vision av hur framtidens fjärrstyrda skotare skulle kunna se ut. Hyttlösa maskiner skulle få nya möjligheter att lasta virke.
Bild 1/2 En vision av hur framtidens fjärrstyrda skotare skulle kunna se ut. Hyttlösa maskiner skulle få nya möjligheter att lasta virke. FOTO: SLU
 Ytterligare en vision av hur en fjärrstyrd, hyttlös skotare skulle kunna se ut. Den fjärrstyrda maskin som Skogforsk nu utvecklar har också en elektroniskt styrd nivellering och kan därmed alltid hållas i horisontellt läge vid drift.
Bild 2/2 Ytterligare en vision av hur en fjärrstyrd, hyttlös skotare skulle kunna se ut. Den fjärrstyrda maskin som Skogforsk nu utvecklar har också en elektroniskt styrd nivellering och kan därmed alltid hållas i horisontellt läge vid drift. FOTO: Skogforsk-fotomontage

Som Land Skogsbruk tidigare berättat bygger Skogforsk i höst upp ett labb för fjärrstyrning av skogsmaskiner. Labbet ska utgöras av en skotare utrustad med stereokameror, laserradar och satellitnavigering. Bilder och styrsignaler ska förmedlas genom trådlös telekommunikation till förarna som sitter i en arbetsstation vid virkesavlägget. Maskinen ska styras med bildskärmar och VR-glasögon.

– Utrustningen blir mobil och ska kunna flyttas över på andra maskiner på andra platser. Vi ska kunna göra många olika typer av studier med labbet, säger Gert Andersson, som är programchef för driftsystem på Skogforsk.

Del av större projekt

Utvecklingen av fjärrstyrningslabbet är en del av det mer övergripande Skogforskledda projektet Auto2. Syftet med Auto2 är att, genom ökad automation, skapa ett säkrare och mindre fysiskt belastande arbete för maskinförarna liksom ökad produktivitet i avverkningsarbetet.

– Våra partnerföretag är mycket intresserade av den utveckling som pågår på automationsområdet. Det finns hyllprodukter att lyfta in på våra maskiner, men det gäller att få dem att fungera i den extremt utmanande miljö som råder i skogsavverkningar, säger Gert Andersson.

Flera vinster

Fjärrstyrda skogsmaskiner bedöms kunna bidra till flera olika vinster för skogsbruket:

*Bättre arbetsmiljö: förarna slipper exempelvis helkroppsvibrationer och löper ingen risk att skadas av stockar som far in genom hyttfönstren. De kan dessutom arbeta tillsammans med kollegor på en arbetsstation för fjärrstyrning, något som kan underlätta personalrekrytering, bedömer branschen.

*Billigare maskiner: hytten, som i dag exempelvis är utrustad med avancerade system för minskade helkroppsvibrationer, fördyrar dagens maskiner.

*Nya lastmöjligheter: utan hytt kan maskinen lasta mer alternativt fördela lasten bättre för att minska marktrycket.

*Färre maskinförare: en förare kan övervaka flera maskiner.

Färre moment

Färre förare tros bli möjligt eftersom vissa moment i maskinförarnas arbete redan i dag är automatiserade. ”När föraren inte längre behövs för att styra varje aspekt av maskinen kommer behovet av att ha en förare på plats att minska”, skriver Skogforsk i en beskrivning av hur arbetet med fjärrstyrningslabbet ska läggas upp.

I tätorter

På ännu längre sikt kan operatörsstationerna komma att placeras i tätorter, resonerar Skogforsk. Hanteringen av exempelvis maskinhaverier skulle då kunna utföras av resande reparatörer.

LÄS OCKSÅ:Fjärrstyrd skotare på gång hos SkogforskForskare spår Bestens död

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen