Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 januari 2019

Fler vill ha synlig kvist i trägolv

Det kan bli ett uppsving för den svenska furan när fler vill ha trägolv i furu och intresset ökar för synlig kvist i trägolv och väggpanel.

 Interiöra furuprodukter är en framtidsmarknad och såväl skogsägare som träindustri bör förbereda sig på det.
Interiöra furuprodukter är en framtidsmarknad och såväl skogsägare som träindustri bör förbereda sig på det. FOTO: Ann Lindén

Branschorganisationen Svenskt Trä, Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet har genomfört en studie om intresset för interiöra furuprodukter i hemmet. Studien utfördes som en enkätstudie i Sverige, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Frankrike och Spanien och baseras på drygt 7000 svar. Syftet var att undersöka Europas preferenser gällande interiöra träprodukter samt kartlägga intressanta segment och exportmarknader för de svenska sågverken.

Moderna furuprodukter

– Studien visar att interiöra furuprodukter är en framtidsmarknad och träindustrin måste vara beredd på att leverera de moderna och attraktiva träprodukter som efterfrågas, säger Olof Broman, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande från Svenskt Trä.

Mer trä i vardagsrum

Undersökningen visar tydligt att trä är ett efterfrågat material som har en självklar plats i många delar av hemmet. Synen på heminredning är relativt lika länderna emellan. Tydliga skillnader ses dock för var i hemmet konsumenterna vill ha trä och vissa skillnader kan även utläsas gällande utseende av träprodukter samt vid köp av heminredningsprodukter. Konsumenterna vill generellt ha mer trä i vardagsrum och sovrum än i kök samt trägolv och väggpaneler i ljusa kulörer uppskattas i större utsträckning än mörka och färgglada.

LÄS MER: Global efterfrågan på trä fortsätter öka

Trägolv populärt

Lister, golv och köksluckor är produkter man föredrar i trä. Mellan 28–51 procent av de tillfrågade föredrar trälister och över 60 procent vill ha trä- och parkettgolv i främst vardagsrum, men även i sovrum. Köksluckor i trä är också uppskattat, särskilt i Sverige, Storbritannien och Polen där över 60 procent föredrar köksluckor i trä.

– Intressant är att i samtliga länder är det fler som gärna har synlig kvist i trägolv och väggpanel än de som föredrar kvistfritt. Synlig kvist ses alltmer som en intressant inredningsdetalj. Att välja furu för interiör design är även ett mer miljömässigt hållbart alternativ än exempelvis stål och plast, säger Björn Nordin, chef för Interiör och design på Svensk Trä.

LÄS MER: Indiskt intresse för svensk furu

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen