Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 juli 2018

Fler skogsägare bor nära skogsfastigheten

Andelen skogsägare som bor nära sin skogsfastighet ökar, men andelen kvinnor som äger skog stiger däremot inte.

FOTO: Mostphotos

Fler skogsägare bor i närheten av den skogsfastighet man äger, enligt statistik från Skogsstyrelsen. Men andelen kvinnor som äger skog varit relativt konstant under den senaste 10-årsperioden.

Skogsägare som bor i annan kommun än sin fastighet, utboägare, har gått från 28 procent 2007, till 26 procent, alltså en svag minskning.

– Det är en intressant utveckling att andelen skogsägare som inte bor på sin fastighet har minskat. Detta kan bland annat bero på skattesystemets utformning som gynnar köp av grannfastigheter. Alltså, att man köper en grannfastighet som ägs av en stadsbo, säger Stefan Karlsson, utredare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Konstant könsfördelning

När det gäller fördelningen mellan kvinnor och män så är denna i princip konstant, på en nivå där 38 procent är kvinnor och 60 procent män 2017. När det gäller återstoden så finns ingen uppgift om kön, vilket kan vara fallet när ägaren bor utomlands.

Färre skogsägare

Undersökningen visar att antalet skogägare sjunker, från 335 805 år 2007, till 319 649 år 2017. Gotland har minst antal skogsägare, 3 996, medan störst antal skogsägare finns i Västra Götalands län, 46 261. Statsägda aktiebolag och privatägda aktiebolag äger mer skog i norra och södra Norrland, medan enskilda ägare har mer produktiv skogsmark i Götaland, samt i Svealand.

Rapporten finns nedladdningsbar här.

LÄS OCKSÅ: ”Det jag köpt måste jag också kunna använda”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen