Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 januari

Fler helikoptrar krävs för att släcka stora skogsbränder

Sjöfartsverket vill ha ytterligare tre till fyra helikoptrar, fler besättningar och en ny helikopterbas i Norrlands inland för att kunna släcka skogsbränder. Kostnaden beräknas till cirka 450 – 600 miljoner kronor.

 Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är av typen AW139.
Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är av typen AW139. FOTO: Sjöfartsverket

Efter sommarens stora skogsbränder gav regeringen i uppdrag åt Sjöfartsverket att utreda förutsättningarna för att verkets sju räddningshelikoptrar ska kunna användas för att släcka skogsbränder. När utredningsuppdraget nu redovisats till regeringen föreslår Sjöfartsverket en rejäl satsning.

– Vi föreslår att regeringen ger Sjöfartsverket ett utökat uppdrag att stötta de kommunala räddningstjänsterna med resurser för skogsbrandsbekämpning, i kombination med en investering för att kunna köpa in ytterligare tre eller fyra räddningshelikoptrar, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Ny bas

Sjöfartsverket menar också att de har för glest mellan baserna i norra Sverige.

– Detta kan förbättras genom att en sjätte helikopterbas etableras i Norrlands inland, säger Katarina Norén.

Eftersom högsäsongen för skogsbränder sammanfaller med högsäsongen för sjö- och flygräddning, vilket är räddningshelikoptrarnas huvuduppdrag, menar Sjöfartsverket att det skulle få negativa konsekvenser för huvuduppdraget att enbart utrusta de nuvarande sju räddningshelikoptrarna för skogsbrandsbekämpning. Det skulle betyda att förmågan att släcka skogsbränder skulle bli begränsad till initiala insatser under kort tid.

Fakta: Sjöfartsverkets räddningshelikopterverksamhet

Sjöfartsverket har i dag sju räddningshelikoptrar av typen AW139. Räddningshelikoptrarna är resurser för statlig sjö- och flygräddning för hela det svenska territoriet och baserade på fem baser i landet, Säve, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå. Räddningshelikoptrarna är i beredskap dygnet runt, året om och varje helikopter bemannas av fyra personer: två piloter, en vinschoperatör och en ytbärgare. Totalt har verket 22 besättningar.

Källa: Sjöfartsverket

LÄS MER: Rekordmånga flygtimmar för frivilligflyget

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen