Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 augusti

Fjällrävarna drabbas av sommarens värme

Antalet fjällrävslyor är färre än väntat, visar en årlig inventering i norr från Stockholms universitet.

FOTO: IBL

Värmen under sommaren har orsakat en minskning av antalet fjällrävar, visar en studie från Stockholms universitet.

– Vi hade hoppats att det här skulle bli ett starkt uppgångsår, men i stället blev det ett bara ett svagt uppgångsår. Det säger Anders Angerbjörn, professor i ekologi vid Stockholms universitet, som leder fjällrävsprojektet, till Sveriges Radio P4 Jämtland.

För få byten

Det stora problemet är bristen byten i form av på lämmel och andra gnagare, som en följd av att snötäcket blivit tunnare än väntat. Även om gnagarna är på gång, så har de drabbats av torkan. Det tror Anders Angerbjörn är orsaken till att det har blivit färre valpkullar.

Förra året var det 31 kullar och i år 45 kullar. EU har samtidigt satsat 50 miljoner kronor för att stoppa att fjällräven blir utrotad. Antalet valpar per kul kan uppgå till tio, men många dör innan de blir vuxna.

Har minskat kraftigt

Fjällrävarna är fridlysta sedan 1928. Enligt beräkningar fanns det cirka 10 000 fjällrävar i Sverige i början av 1900-talet, men stammen har minskat på grund av jakt. I slutet 1990-talet fanns endast 35 fjällrävar, men i dagsläget uppskattas de vara cirka 200. När det inte finns tillräckligt med byte är utfodring enda lösningen.

– Det skulle behövas minst 500 och på längre sikt upp mot 2 000 fjällrävar för att vara på den säkra sidan för att säkra arten i Sverige, säger Anders Angerbjörn, till radiokanalen.

LÄS OCKSÅ: Jakt ska skydda hotad räv

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen