Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 juli 2019

Finland vill ha tuffare klimatavtal för hela EU

Finland vill skärpa klimatpolitiken i EU. Målsättningen är att alla EU-länder ska bli klimatneutrala 2050. Själv tänker Finland föregå med gott exempel och bli klimatneutralt 2035, tio år före Sverige. Av stor betydelse för att nå målet är skogen.

 Skogen har en avgörande betydelse för Finlands klimatmål. Den tar i dag upp nära nog hälften av Finlands totala koldioxidutsläpp. Utan hjälp av skogen får landet svårt att uppnå målet att bli klimatneutralt, enligt den finländske utrikesministern Pekka Haavisto.
Skogen har en avgörande betydelse för Finlands klimatmål. Den tar i dag upp nära nog hälften av Finlands totala koldioxidutsläpp. Utan hjälp av skogen får landet svårt att uppnå målet att bli klimatneutralt, enligt den finländske utrikesministern Pekka Haavisto. FOTO: Istock

Det är med anledning av att Finland som nytt ordförandeland i EU kommer att lyfta klimatfrågorna, både inom unionen och på hemmaplan.

Den nya finländska regeringen slår i sitt regeringsprogram fast att Finland ska trygga naturens mångfald och bli klimatneutralt redan år 2035, tio år före Sverige.

Avgörande betydelse

För att nå målen har skogen en avgörande betydelse. Den tar i dag upp nära nog hälften av Finlands totala koldioxidutsläpp. Utan hjälp av skogen skulle landet ha svårt att uppnå målet att bli klimatneutralt, uppger den finländske utrikesministern Pekka Haavisto (De gröna) för SVT Nyheter.

– Vi får inte skövla våra skogar och vi måste i all markanvändning beakta att även jordmånen binder kol, säger han.

Enligt Pekka Haavisto gäller klimatmålen trafik, boende, industri och jordbruk.

– Inom alla dessa sektorer borde de koldioxidneutrala målen nås, säger han till SVT.

Satsar på vind- och kärnkraft

Landet kommer även att satsa på en utbyggnad av vindkraft och kärnkraft. På frågan om det är miljövänligt att satsa på kärnkraft svarar utrikesministern:

– Kärnkraften är en självklar del av vår elenergiproduktion. I framtiden kommer en hel del att bli eldrivet, men vi är inte helt beroende av kärnkraft. I själva verket har vindkraften blivit billigare än kärnkraften.

Möter protester

Finland vill under sitt ordförandeskap i EU att alla länder ska godkänna ett avtal om att vara klimatneutrala 2050, något som Polen, Ungern, Tjeckien och Estland protesterar emot.

– Vi har viss förståelse för dessa övergångsekonomier eller länder som har gammaldags produktion. Vi måste hjälpa dem att modernisera sin teknologi, säger Pekka Haavisto och hoppas på draghjälp från Sverige i kampen för en tuffare miljöpolitik.

LÄS MER: Satellitdata används för att övervaka finska avverkningar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen