Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 mars 2019

Finland tillåter längre fordon

I Finland tillåts nu 34,5 meter långa fordonskombinationer på vägarna i den vanliga trafiken. Den högsta tillåtna vikten är dock fortfarande 76 ton.

 I Sverige har bland annat en 30 meter lång timmerbil testats
I Sverige har bland annat en 30 meter lång timmerbil testats FOTO: Rolf Segerstedt

I Finland har så kallade HCT-fordon, High capacity Tramsport, med tillstånd trafikerat vägarna med på försök i drygt fem år. Under den perioden har 40 stycken över 30 meter långa kombinationer kört 16 miljoner kilometer i trafiken utan några betydande problem.

Inte hela vägnätet

En preliminär granskning av det nuvarande vägnätet visade dock att det inte är möjligt att öka den nuvarande högsta tillåtna vikten på ett hållbart sätt på hela vägnätet.

76 ton

21 januari 2019 ändrades lagen i Finland så att den högsta tillåtna längden för fordonskombinationer i vägtrafik ökade från 25,25 meter till 34,50 meter, men den högsta tillåtna vikten är dock fortfarande 76 ton.

– Traditionella timmerbilar och kassettkombinationer med gruslast kommer inte att förändras eftersom den högsta tillåtna vikten på 76 ton är det som ryms inom de nuvarande dimensionerna, säger Otto Lahti, sakkunnig på Transport- och kommunikationsverket Traficom, till traficom.fi.

Strängare krav

Genom lagändringen blir kraven på långa fordonskombinationers vändbarhet och stabilitet strängare. Fordonskombinationerna ska dessutom ha kamerasystem för att se fordonets sidor, avancerade nödbromssystem och varningssystem för avvikelse ur fil, elektroniskt stabilitetskontrollsystem och elstyrda bromsar.

Utreder frågan

I Sverige har regeringen gett Trafikverket uppdraget att utreda längre fordon på upp till 34,5 meter. Rapporten ska vara klart 31 mars 2019. Idag är maxlängden 25,25 meter.

Läs mer: Lönsamt att köra med 74-tonnare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen