Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 oktober 2019

Fick böter för avverkning av nyckelbiotop

70 000 kronor. Så mycket måste ett skogsföretag betala i böter för att ha avverkat en nyckelbiotop i Emmaboda kommun.

 Exempel på sällsynta svampar i en nyckelbiotop.
Exempel på sällsynta svampar i en nyckelbiotop. FOTO: Gunnar Andersson

Avverkning skedde under perioden november 2016 till mars 2017 på en fastighet som ligger i Emmaboda men som ägs av Karlskrona kommun. Objektet var 1,5 hektar och var till största delen nyckelbiotop, med bland annat sällsynta svampar, som registrerats redan 1994.

Upptäcktes av Skogsstyrelsen

Skogsföretaget fick uppdraget att ombesörja avverkningen och hann avverka nästan hela objektet innan Skogsstyrelsen uppmärksammade avverkningen på satellitbilder. Tingsrätten i Kalmar har nu dömt företaget till 50 000 kronor i företagsbot för miljöbrott.

Lätt att kontrollera

Enligt domskälen anser tingsrätten i Kalmar att det hade varit mycket lätt att kontrollera att det var fråga om en nyckelbiotop. Det är uppgifter som finns tillgängliga för allmänheten i databaser samt i bolagets egna system.

Varit ”oaktsam”

Domstolen konstaterar också att företaget inte heller har kontrollerat att avverkningsanmälan skett. I sådana fall hade det fått information om att det fanns en nyckelbiotop på fastigheten. Enligt tingsrättens mening har skogsföretaget därför varit oaktsamt genom att inte företa nödvändiga kontroller samt fullgöra anmälningsskyldigheten.

Olaglig handel

Företaget döms också för handel med timmer från olovlig avverkning. Värdet på det olagligt avverkade timret beräknas till 80 000 kronor, men tingsrätten beslutade om företagsbot på 20 000 kronor med hänsyn till den andra företagsboten och värdet på timret.

Parterna har möjlighet att överklaga domen innan 6 november.

LÄS MER: Registrering av nyckelbiotoper vid avverkning kan försvinna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen