Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 januari 2018

Fem lavplockare åtalas för stöld

Fem personer åtalas för stöld efter att de misstänks ha plockat fönsterlav på Holmens marker i Härjedalen.

FOTO: Mostphotos

Fem personer åtalas för att ha plockat fönsterlav i en skog i närheten av Svegs skidstadium i Härjedalen, rapporterar Tidningen Härjedalen. Enligt åtalet har personerna plockat laven på uppdrag av någon annan och de åtalas nu för stöld.

Det ska ha funnits ett utpekat område i närheten där det varit tillåtet att plocka lav men det har inte gällt området där de fem personerna plockat laven.

Flera tidigare fall

Marken där stölden ska ha skett tillhör skogsbolaget Holmen och det är inte första gången som Holmen utsätts för skövling av fönsterlav på sina marker i Härjedalen.

Sommaren 2015 uppdagades att stora delar av bolagets marker skövlats kala på laven och även sommaren 2016 skedde stora rensningar på lav i skogen. Holmen polisanmälde den misstänkta stölden, men då ingen kunde tas på bar gärning lades förundersökningen ner.

LÄS MER: Tjuvplockning av fönsterlav ökar

Får endast plockas till husbehov

Fönsterlaven är inte fridlyst men den växer väldigt långsamt och bör därför plockas med försiktighet och endast om det kan göras utan att man orsaka skada. För att plocka större mängder fönsterlav kan det krävas anmälan om samråd hos Länsstyrelsen.

LÄS OCKSÅ: ”Många tänker inte ens på att skog och mark ägs av någon”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen