Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 oktober 2018

Färre älgar och låga kalvvikter i norr

Älgobsen i norra Sverige är i princip klar. Rapporterna visar färre älgobservationer, färre kalvar per vuxet hondjur och lägre slaktvikter på kalv.

– Det är inte ett riktigt katastrofår som vi faktiskt befarade, säger Jimmy Nylund, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Västerbotten.

 Älgobsen i norra Sverige visar färre älgobservationer, färre kalvar per vuxet hondjur och lägre slaktvikter på kalv.
Älgobsen i norra Sverige visar färre älgobservationer, färre kalvar per vuxet hondjur och lägre slaktvikter på kalv. FOTO: Ola Jennersten/Naturfotograferna, IBL Bildbyrå

Jägarna utför systematiska observationer av älg under jaktens första del, en så kallad älgobs. Det är en metod som nu har använts i cirka 30 år. De sju första jaktdagarna under de första 30 dagarna av jakttiden på älg utgör en obsperiod.

Nu har september månad har passerat och de flesta jaktlag i de fyra nordligaste länen har rapporterat in sina älgobservationer.

– Det är viktigt att komma ihåg att man inte kan jämföra älgobsen mellan olika områden, utan älgobsen visar trenden över tid inom samma område, säger Jimmy Nylund.

Färre älgar

I Västerbotten är antalet observerade älgar per mantimme 0,0501, vilket är lägre än på många år.

– Vi hade en liknande låg notering 2014, men bortsett från den så är det den lägsta sedan mycket länge, säger Jimmy Nyman.

I Norrbotten ser man en liknande nedgång med lägsta älgobsen på tio år, medan älgobsen i Jämtland och Västernorrland visar siffror som är jämförbara med de senaste tio åren.

Mindre kalv

Även när det gäller antalet kalvar per 100 vuxna hondjur visar observationerna på låga siffror. I Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland är antalet det lägsta på mycket länge. I Västerbotten är siffran 0,589, i Norrbotten 0,582 och i Västernorrland 0,573 kalvar per 100 vuxna hondjur.

– Alla länen utom Jämtland har en väldigt låg notering när det gäller kalv per 100 vuxna hondjur, konstaterar Jimmy Nylund.

Lägre kalvvikter

Slaktvikter på kalvar började på allvar mätas 2013. Årets invägda vikter i de fyra nordligaste länen är de lägsta sedan mätningarna började. Genomsnittsvikten för kalv var i Västerbotten och Västernorrland 58 kilo, Norrbotten 57 kilo och i Jämtland 60 kilo. Det är i ungefär 4 – 6 kilo mindre än genomsnittet sedan mätningarna började.

– Generellt tror att den kalla och snörika vintern och den torra och varma sommaren har satt sina spår i älgstammen, säger Jimmy Nylund.

LÄS MER: Kungens älgjakt inte hotad av varg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen