Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 mars 2018

Får jag dra av kostnaden när jag reparerar den gamla ladan?

På min skogsfastighet finns en gammal lada. Byggnaden är i ganska dåligt skick och jag använder den inte i min verksamhet i nuläget. Taket är dåligt och måste bytas och därför undrar jag om den kostnaden är avdragsgill i min näringsverksamhet?

Ja, det är den, även om du i dagsläget inte använder ladan i din näringsverksamhet.

En person som innehar en skogsfastighet bedriver med automatik näringsverksamhet. Om fastigheten innehåller privatbostad så ingår inte bostaden och tomten i näringsverksamheten, men resten, som till exempel ekonomibyggnader, gör det.

Eftersom ladan tillhör din näringsfastighet så är reparationen av den avdragsgill i näringsverksamheten. Precis som på alla ekonomibyggnader är kostnader för reparation och underhåll direkt avdragsgilla medan ny-, till- och ombyggnad får dras av genom årliga värdeminskningsavdrag.

Skulle du sedan börja använda ladan privat så kommer du att uttagsbeskattas för det privata nyttjandet.

Vibeke Alstad,

Skogsekonom, LRF Konsult

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen