Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 december 2017

Familjen som gör glögg av skogen

Den Kravmärkta björksavsglöggen från småländska höglandet säljer bättre än någonsin.

 Än så är det långt till vår men Bosse och Mattias Hjalmarsson ser fram emot den intensiva säsongen då närmre 100 björkar ska tappas på sav.
Än så är det långt till vår men Bosse och Mattias Hjalmarsson ser fram emot den intensiva säsongen då närmre 100 björkar ska tappas på sav.

Björksavsglöggen från Björka är unik, det är den enda Krav-märkta ekologiska björksavsglöggen i landet. Allt började för sju år sedan, en idé föddes hos familjen Hjalmarsson, Bosse och Anna, Mattias och Helena. En familj som gillar att ha många järn i elden.

– Vi hade ju vedfabriken och torvproduktion och började spåna runt vad vi mer skulle kunna hitta på att göra på gården, säger Bosse Hjalmarsson.

 Det här är sista pallen av årets björksavsglögg och Mattias och Bosse Hjalmarsson packar bilarna inför de sista julmarknaderna.
Det här är sista pallen av årets björksavsglögg och Mattias och Bosse Hjalmarsson packar bilarna inför de sista julmarknaderna.

Eftersom det finns några områden med fina björkar på gården började de tappa björksav. Första året tappades 200 liter och den första björksavsglöggen tillverkades på Brunneby musteri efter ett hemligt recept som Mattias tagit fram tillsammans med musteriet. Sedan dess har verksamheten vuxit för varje år. I våras tappades 4 000 liter.

FAKTA: Björkagården

Ägare: Mattias Hjalmarsson

Areal: 200 hektar varav 150 hektar skog, 25 hektar impediment, resten åker och bete, utarrenderat. 75 procent av skogen är tall, resten gran och björk.

Produktion: Björksavsprodukter, torv och ved, förutom ordinär skogsproduktion med timmer och massaved.

Det är Bosse och Anna som tappar björkarna på sav. Till sin hjälp har de en fyrhjuling med ett specialbyggt släp. Tre gånger om dagen, tre timmar varje gång, tappas saven i femliters dunkar.

– Vi har max tre veckor på oss och det är en noggrann procedur. Barnbarnen brukar säga att det inte är någon idé att försöka få tag på morfar eller farfar under den tid som björkarna savar, säger Bosse.

 Landets enda Krav-certifierade björksavsglögg.
Landets enda Krav-certifierade björksavsglögg.

I år tappades 90 björkar på sav. Dessa björkar märks med årets färg och får sedan vila några år. Tapphålet täpps igen med en träplugg. Den tappade saven fryses in direkt. Först i frysboxar på gården, därefter fraktas de till ett hyrt frysrum. I augusti körs saven till Brunneby där den blir glögg och måltidsdryck. Sedan ska glöggen säljas. Dels åker de runt mycket på olika marknader på hösten, men de har också återförsäljare.

Björksavsglöggen är Krav-certifierad och ekologisk, det kan låta lite märkligt att något så naturligt som björksav kan vara något annat än ekologiskt.

– Certifieringen ger ett mervärde till produkten. Vi vill verkligen erbjuda en kvalitetsprodukt. Det är inte trädet som är certifierat utan främst hanteringen. Till exempel får inte konstgödsel spridas inom ett visst avstånd från björkarna. Vi har fått rita in på en karta exakt var björksaven tappas. De ingredienser som vi tillsätter ska självklart vara Krav-godkända, säger Mattias.

 Enbärsdricka, måltidsdryck med tranbär och björksavsglögg. Produkter från Björka.
Enbärsdricka, måltidsdryck med tranbär och björksavsglögg. Produkter från Björka.

Vinsten med att göra glögg av björksav är flera. För det första innehåller saven flera sockerarter och det krävs endast ett mindre tillskott av vanligt socker.

– Vi saknade själva en glögg som inte är så söt, säger Mattias.

Dessutom sägs björksav vara en hälsosam dryck.

– Generationer före oss har tappat saven för att komma åt nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vi har tagit björksaven till en ny nivå, säger Mattias.

FAKTA: Glögg

Att dricka varmt kryddat vin har sina anor långt bak i tiden. Redan under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vin, av hälsoskäl eller som smakförbättrare. I Norden fick det kryddade varma vinet benämningen glögg som kommer av verbet glödga, värma upp. I Sverige växte glöggens popularitet vid 1800-talets slut.

Produktionen av björksavsglögg och även måltidsdryck av björksav får ändå ses som en liten del av skogsgårdens verksamhet.

– Särskilt hög timlön har vi inte. Men det är ett brinnande intresse, säger Mattias.

 Tappning av sav har en lång tradition i Sverige. Förr drack man björksav för energin från sockret och för att få en vitaminkick. Man trodde också att björksav lindrade och botade vissa sjukdomar. Även boskapen fick saven att dricka för att de skulle klara sig efter en lång vinter fram tills det fanns nytt bete.
Tappning av sav har en lång tradition i Sverige. Förr drack man björksav för energin från sockret och för att få en vitaminkick. Man trodde också att björksav lindrade och botade vissa sjukdomar. Även boskapen fick saven att dricka för att de skulle klara sig efter en lång vinter fram tills det fanns nytt bete.

Det är Mattias som numera äger gården på 200 hektar varav 150 hektar är skog. 75 procent av skogen är tall, resten är gran och björk.

-Vi har ställt om nästan 10 hektar från gran till björk på fuktiga marker. Förutom att använda björkens sav hugger vi också ved av den, säger Bosse.

På gården finns en Vimekskotare och det mesta virket vid gallring försöker Mattias och Bosse hinna köra ut själva. En del röjning lejs ut, det går inte att hinna med allt.

– Jag jobbar ju heltid utanför gården och för mig är det viktigt att skogen sköts, säger Mattias.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen