Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 februari 2019

Familjen Karlsson känner sig lurad av Skogsstyrelsen

Sent i höstas skrev familjen Karlsson på ett avtal med Skogsstyrelsen om att formellt skydda en del av sin skog. Men trots löften har Skogsstyrelsen valt att inte betala deras ersättning på 602 000 kronor.

 Jenny Karlssons familj har inte fått den utlovade ersättningen på 602 000 kronor för den överenskommelse om biotopskydd som de har skrivit under.
Jenny Karlssons familj har inte fått den utlovade ersättningen på 602 000 kronor för den överenskommelse om biotopskydd som de har skrivit under. FOTO: Privat

Familjen Karlsson har sin gård i byn Ununge som ligger i Roslagen, cirka fem mil öster om Uppsala. När det blev aktuellt med avverkning i den skog som familjen skött om i tre generationer gick de igenom vad som skulle avverkas och gallras. I skogen finns ett vackert skogsområde i anslutning till hagmarken där djuren alltid betat.

– Där har både min farfar och min pappa vårdat skogen och där har djuren alltid betat. Det är en vacker skog med fina gläntor, berättar deras dotter Jenny Karlsson.

Föreslog själva

Vid genomgången av skogen var det tydligt att området hade höga naturvärden.

– Det var faktiskt jag som föreslog att vi kanske skulle ha kvar den delen, säger hon.

Hon tog då kontakt med Skogsstyrelsen och frågade förutsättningslöst vad som gäller kring skydd av skog. De förklarade att om skogen är värd att skyddas får man ersättning för det och att budgeten för 2018 var tillräcklig för att garantera ersättning. Samtalet resulterade i att Skogsstyrelsen kom ut för att titta på området.

– Så här i efterhand kan man ju konstatera att man absolut inte ska upplysa myndigheterna om att man har skog med naturvärden. Jag känner mig både dum och naiv, säger Jenny Karlsson.

Pappan skeptisk

Efter att Skogsstyrelsen inventerat skogsområdet föreslog de att det skulle formellt skyddas som biotopskyddsområde med ”äldre betespräglad skog”. Ersättningen skulle uppgå till 602 000 kronor och avtalet skulle gälla för all framtid.

– Det är ett stort och svårt beslut när det gäller för all framtid. Jag satt själv med i mötena mellan mina föräldrar och handläggaren på Skogsstyrelsen. De intygade att det fanns pengar, berättar Jenny Karlsson.

Jennys pappa Bengt var dock skeptisk.

– Han hade ju hört om skogsägare som blir utan pengar. Men efter mycket om och men skrev han på. Vi trodde ju att kontraktet var värt något, säger Jenny Karlsson.

Investerade i ny brunn

De utlovade pengarna, 602 000 kronor, skulle komma före årsskiftet. Under tiden valde familjen att investera i en ny brunn på gården eftersom vattnet nästan sinade förra sommaren.

– Vi stod i valet och kvalet, men när vi visste att pengarna skulle komma vågade vi ta beslutet. Om vi vetat att vi inte skulle få några pengar hade vi inte borrat en ny brunn, säger Jenny Karlsson.

Inga pengar kom

När det i januari 2019 fortfarande inte kommit pengar ringde Jenny till handläggaren på Skogsstyrelsen.

– Då sa han att pengarna för 2018 mycket oväntat tagit slut, men att det inte var något problem eftersom vi var först i kön för pengarna i 2019 budget, berättar hon.

I början av februari får familjen beskedet att allt är färdigt och att de ska ha pengarna på kontot inom tre veckor.

– När de fortfarande inte dyker upp några pengar så ringer jag till handläggaren och får det chockartade beskedet att pengarna har dragits tillbaka av generaldirektören. Helt plötsligt fanns det inga pengar och de kunde inte ge några närmare besked, berättar Jenny Karlsson.

Ojämlik process

Avtalet med Skogsstyrelsen går inte att dra tillbaka och området är nu nyckelbiotopregistrerat.

– Vi skrev på ett avtal för att skydda skog och få ersättning för det. Inte ge bort den gratis.

Jenny Karlsson menar att de så här i efterhand har insett att processen är mycket ojämlik mellan parterna skogsägare och skogsstyrelsen.

– Vi får ett bud vad skogen är värd, accepterar och skriver på, i det skedet blir skogen nyckelbiotop. Men sedan väntar skogsstyrelsen med att ta det formella beslutet om skyddsbiotop tills den dagen det finns pengar att skicka. De kan tydligen välja att inte fullfölja kontraktet medan vi bara lita på deras goda vilja, säger Jenny Karlsson

Ett stort svek

Jenny menar att det är en ekonomisk käftsmäll för dem, men att det framför allt är ett stort svek.

– Mina föräldrar blir i dagsläget utan sina pengar och utan något närmare besked. Jag känner mig både arg och uppgiven på samma gång. Min far och farföräldrar har slitit på gården i hela sitt liv och för hand planterat skogen och varsamt sågat och gallrat den med hjälp av häst. Det känns som ett känslomässigt övergrepp som är svårare än den ekonomiska förlusten, att känna sig lurad på det här sättet, säger Jenny Karlsson.

LÄS MER: Totalstopp för formellt skydd av skogLÄS MER: Skogsägare går miste om miljoner

Relaterade artiklar

Till toppen