Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 maj

Få vill jaga radioaktiva svin i Gävleborg

Mer än hälften av vildsvinen som skjuts i Gävleborg har för höga halter cesium. Nu ratar jägarna i allt större grad vildsvinen, något som får konsekvenser.

 Vildsvin i Gävleborg har ofta för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium och jägarnas intresse för att skjuta av den växande populationen är svagt.
Vildsvin i Gävleborg har ofta för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium och jägarnas intresse för att skjuta av den växande populationen är svagt. FOTO: Mostphotos

Mer än vartannat vildsvin som fälls i Gävleborg har för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium. Det har gjort att intresset bland jägare för att skjuta av den allt större vildsvinspopulationen falnat, rapporterar SVT Gävleborg.

Ansvara för destruktion

Jägarna får själva stå för provtagning och ansvara för att djuren skickas för destruktion om det skjutna vildsvinet har för höga halter av cesium, som finns i marken efter Tjernobylolyckan 1986.

Över gränsvärdet

I början av 2019 hade sju av tio vildsvin, samtliga fällda i Gästrikland, cesiumhalter över gränsvärdet och fick inte säljas eller skänkas bort. För privat bruk bör det inte ätas mer än enstaka gånger.

Drabbar jordbrukare

Jägareförbundet befarar nu att det svala intresset för att jaga vildsvin ska drabba lantbrukare som får sina grödor uppbökade och vill se ett statligt stöd för att betala för provtagningen i drabbade områden.

– Det börjar bli bråttom, det är ofta från samhället jägare får tryck om att minska vildsvinsstammen och då är det rimligt att även samhället bekostar provtagningen, inte bara är jägaren, säger Filip Ånöstam, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, till SVT.

Läs mer: Becquerelhalt varierar mycket lokaltGratis analys i vissa länHeby i topp med höga cesiumhalter i vildsvinVildsvinsjägare ska testas för strålning

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen