Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 augusti 2018

Extremvärmen dödar älgkalvar

En stor del av årets älgkalvar riskerar att dö av svält innan hösten. Det kan också påverka stammen för kommande år.

 När det är så varmt som det varit i sommar försvinner näringen ur växtligheten och för älgkalvar som föds är de första månaderna de mest kritiska.
När det är så varmt som det varit i sommar försvinner näringen ur växtligheten och för älgkalvar som föds är de första månaderna de mest kritiska. FOTO: Frida Jonson

Den snörika vintern som sedan följdes av den torra och varma sommaren har inneburit svåra påfrestningar för älgstammen och många av årets älgkalvar har redan dött av svält.

– Tidigare studier visar att dödligheten är ungefär 30 procent när det är väldigt varmt under sommarmånaderna och i år har det ju varit extremt varm på många håll i landet så risken finns att ännu fler kalvar har dött i år, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

När det är så varmt som det varit i sommar försvinner näringen ur växtligheten och för älgkalvar som föds är de första månaderna de mest kritiska. För hela stammen innebär svälten att det blir färre kalvar, men variationen över landet kan givetvis vara stor.

– En viktig faktor för dödligheten bland älgkalvar är hur förhållandena är när de föds och i år har det ju sett lite olika ut mellan länen, förklarar Göran Ericsson.

De kalvar som överlever går givetvis inte opåverkade genom sommaren.

– De som överlever blir inte så stora utan väger ofta väldigt lite, säger Göran Ericsson.

Även älgkorna drabbas negativt av den extrema värmen genom att det minskar kornas möjlighet att para sig och få nya kalvar för nästa år.

– Den dåliga tillgången på foder med bra kvalitet har inneburit att korna blivit magrare och mindre mottagliga till brunsten. Följden kan bli att färre kalvar föds eller så föds de mycket senare nästa år, säger Göran Ericsson.

Men en enstaka extremvarm sommar gör endast ett hack i en uppåtgående kurva för älgstammen.

– Skulle vi däremot få flera så här varma somrar på rad kommer vi att få en älgpopulation som minskar i antal, konstaterar Göran Ericsson.

LÄS MER: Knut Persson: ”Betesskador kan man göra något åt”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen