Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 augusti 2018

Extremvädret slår mot skogsbolagen

Det extrema vädret med skogsbränder kostar skogsbolagen stora pengar.

 Sommarens torka och den höga risken har satt stopp för avverkningar.
Sommarens torka och den höga risken har satt stopp för avverkningar. FOTO: Henrik Dammberg

Efter en höst med för mycket regn och en vinter med för mycket snö hade skogsbolagen bara några få normala veckor innan torkan slog till.

Det har inte gått att avverka och köra ut virke som vanligt, med virkesbrist och högre priser som följd.

”Prisstegringar”

Holmen som förlorade 60 miljoner kronor under första kvartalet rapporterar samma förlust under andra kvartalet. Och det fortsätter resten av året.

– Om vi tittar framåt och på situationen på den svenska marknaden så bedömer vi att de prisstegringar vi har sett kommer in i böckerna, och kommer att öka med 40 miljoner kronor i det tredje kvartalet och stanna på samma nivå under det fjärde kvartalet, sade koncernchefen Henrik Sjölund när han presenterade kvartalsrapporten.

Stora Ensos kostnader för virkesbristen var motsvarande 124 miljoner kronor under andra kvartalet och kostnaden beräknas till 100 miljoner kronor under tredje kvartalet.

 Holmen drabbades av skogsbrand på 2 000 hektar produktiv skogsmark – något som beräknas kosta bolaget upp emot 30 miljoner kronor.
Holmen drabbades av skogsbrand på 2 000 hektar produktiv skogsmark – något som beräknas kosta bolaget upp emot 30 miljoner kronor. FOTO: IBL

Skogsbränderna innebär stora kostnader

Billerud Korsnäs, som är Sveriges största förbrukare av massaved, har haft extra kostnader på 100 miljoner andra kvartalet. Rottneros har haft 60 miljoner kronor högre kostnader första halvåret.

I början av tredje kvartalet var det dessutom stora skogsbränder. Det är ännu oklart hur det kommer att påverka skogsbolagen.

Holmen, som kanske drabbats värst med brand på 2 000 hektar produktiv skogsmark, bedömer att kostnaden blir 30 miljoner kronor.

­– När vi tittar på den extra kostnad vi haft, både för att ta hand om skadat virke och för att återplantera bedömer vi den kostnaden till cirka 30 miljoner kronor under tredje kvartalet, sade Henrik Sjölund och fortsatte:

– Det har varit en tuff situation med väder och brand. Men effekten för vår skog har inte varit så stor, och det viktigaste är att vi inte ser någon effekt för framtida avverkningsnivåer.

LÄS MER: Stigande priser på massaved och sågtimmer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen