Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 augusti 2018

Extremvädret drabbar även samerna

Sommarens extrema väderförhållanden har även drabbat samerna. Nu efterlyser Svenska samernas riksförbund, SSR, åtgärder på såväl kort som lång sikt.

FOTO: Mostphotos

Renskötare lever i dag med effekterna av ett förändrat klimat.

– Vi står inför torka, värmeböljor, regnperioder vintertid och stora temperaturvariationer samtidigt som våra möjligheter till anpassning begränsas av annan markanvändning. Vi står inför stora utmaningar för att vi ska ha möjlighet att fortsätta med vår traditionella näring, renskötsel, konstaterar Niila Inga, förbundsordförande i SSR i ett pressmeddelande.

”Vill lyfta betydelsen av vår traditionella kunskap”

SSR menar att samernas möjligheter att möta framtiden inte enbart påverkas av väderväxlingar och naturens krafter, utan också styrs av beslutsfattare.

– Vi vill lyfta betydelsen av vår traditionella kunskap, renskötseln och vikten av att skydda våra marker. För att kunna möta de utmaningar som klimatförändringarna medför behövs långsiktiga insatser, säger han.

”Behövs bättre förutsättningar”

Men SSR kräver också akuta åtgärder för att kunna hantera konsekvenserna efter sommarens extremväder.

– Vi vill att man avsätter resurser för arbete med klimatomställning till SSR och att det vid akuta händelser som till exempel låsta beten, bränder eller liknande ska utgå ekonomiska stöd till landets samebyar. Det behöver också skapas bättre förutsättningar för att fortsätta traditionell renskötsel genom till exempel restaurering av betesmarker och återplantering av lav.

LÄS MER: Girjas sameby överklagar domen till Högsta domstolen

Till toppen