Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 juni 2018

Explosion på pelletsfabrik – andra på kort tid

En explosion på en pelletsfabrik i Älvdalen startade en omfattande brand under natten till i dag.

FOTO: Mostphotos

En brand bröt ut på en pelletsfabrik i Älvdalen vid 01-tiden under natten mot onsdag, rapporterar SVT Nyheter Dalarna. Branden på anläggningen startade av en explosion som orsakade brand i fabrikens gigantiska filter.

När räddningstjänsten kom till platsen brann det kraftigt ur ventilationssystemet på taket.

Två anställda på plats

Det fanns två anställda vid anläggningen när händelsen skedde, men ingen av dem kom till skada då de befann sig i en annan del av området.

Pelletsanläggningen har sprinklersystem vilket kan ha släckt den utvändiga branden innan räddningstjänsten kom till platsen. Men för att komma åt de brinnande filtren tvingades man öppna upp systemet och skicka in rökdykare.

Totalt var 18 brandmän inblandade i släckningsarbetet och efter ungefär en och en halv timme var branden under kontroll.

Polisen ska utreda händelsen

Tills vidare har tillverkningen stoppats och polisen har spärrat av platsen. Händelsen rubriceras som en arbetsplatsolycka.

– Det kommer att inledas en utredning för att se vad som orsakat branden, säger Anders Gustavsson, vakthavande befäl på polisens regionledningscentral till SVT Nyheter.

Explosionen är den andra på kort tid på samma anläggning. För ungefär tre veckor sedan skedde en dammexplosion som orsakade rökutveckling, rapporterar SVT Nyheter Dalarna. Inte heller då kom någon till skada.

LÄS OCKSÅ: Våldsam brand i pelletsfabrikLÄS MER: Brist på hyvelspån ger pelletsbrist

Till toppen