Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 januari 2019

Expert: Inga trender bakom svenska stormar

Det går inte att hitta några trender när det gäller svenska stormar, och vi ska absolut inte koppla dem till klimatförändringarna.

Michael Tjernström, professor i meteorologi, ger medierna en släng för en alltför alarmistisk ovädersrapportering.

 På fredagen var det pressträff i Aula Magna på universitetet i Stockholm med anledning av FN organet IPCC:s klimatrapport. Michael Tjernström var en av de svenska forskare som medverkade och svarade på medias frågor om rapportens innebörd.
På fredagen var det pressträff i Aula Magna på universitetet i Stockholm med anledning av FN organet IPCC:s klimatrapport. Michael Tjernström var en av de svenska forskare som medverkade och svarade på medias frågor om rapportens innebörd. FOTO: Claudio Bresciani / TT

När landet drabbats av en storm, som Alfrida och Jan, är det kanske många som drar slutsatsen att något hänt med vädret och att det blivit värre på senare tid.

– Det kan man inte göra. Varken när det gäller de högsta vindhastigheterna eller antalet stormar har det blivit värre, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

– Skillnaderna mellan olika år är fortfarande mycket större än någon tänkbar trend. Inte ens om vi pratar om tropiska orkaner så har de blivit fler eller starkare, säger han och understryker att orkaner just är ett tropiskt väderfenomen som vi inte har på våra breddgrader.

Däremot är det inte helt ovanligt att svenska stormar kan ha vindar i orkanstyrka.

Ändrade stormbanor

– Det som däremot hänt är att stormbanorna ändrats så kommande stormar sannolikt kommer att drabba andra platser än tidigare. För svensk del betyder det att fler stormar kommer att drabba södra Norrland och Bottenhavet. Stormarna blir inte fler men de tar en nordligare bana, fortsätter han.

En förklaring till att Alfrida framstår som speciell kan vara att folks minne är begränsat, tror han. Kraftiga oväder för bara några år sedan har helt enkelt raderats.

– Jag tror att det minnet alltid varit kort. Vi kommer ihåg vår barndoms väder som gjorde stort intryck, men därutöver bara det senaste året eller årens väder.

Dålig medierapportering

Enligt Michael Tjernström hjälper inte mediernas rapportering till för att medborgarna ska få perspektiv på de olika typer av oväder som drabbar landet. Han anser att många medier förstorar upp de problem som kan uppstå i samband med svårare väder.

– Det är klart att väder är nyheter och klimatförändringar kan bli nyheter om de kan kopplas till någon form av extremt väder. Men kopplingen mellan klimatförändringar och extremt väder är inte lätt, inte för journalister och inte heller för forskare.

– Det är hemskt tråkigt att säga ”nej, det kopplingen kan man inte göra”, men i vissa fall kan man göra det. Förra årets långvariga varma sommar kan kopplas till klimatförändringarna, men inte en enskild storm.

LÄS MER: Stormarna som skadat svenska skogarnaLÄS MER: Stormen ökar trycket på redan pressad bransch (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen