Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 juli 2019

Examensarbete om att stärka skogsplantors rotsystem får stipendium

Ett examensarbete på SLU om en ny metod för att stärka skogsplantors rotsystem har nu belönats med Landshypotek Banks uppsatsstipendium för de gröna näringarnas framtid.

 Stipendiat Emil Bengtsson med (från vänster) distriktschefen för Landshypotek Bank i Mälardalen Karin Wijkander och Elin Ekstrand, projektledare inom jord och skog. ”Stipendiet känns som ett kvitto på att man har gjort något bra, och det känns kul att göra något som man kan ha praktisk nytta av”, säger Emil Bengtsson.
Stipendiat Emil Bengtsson med (från vänster) distriktschefen för Landshypotek Bank i Mälardalen Karin Wijkander och Elin Ekstrand, projektledare inom jord och skog. ”Stipendiet känns som ett kvitto på att man har gjort något bra, och det känns kul att göra något som man kan ha praktisk nytta av”, säger Emil Bengtsson. FOTO: Pressbild

Med uppsatsstipendiet för de gröna näringarnas framtid vill lantbrukarnas bank Landshypotek uppmuntra studenter som visar intresse för och bidrar till ny kunskap inom lantbruk, skogsbruk och dess framtid. Nu har Emil Bengtsson, student vid institutionen för växtbiologi på SLU i Ultuna, blivit tilldelad stipendiet.

I sin kandidatuppsats har han studerat en alternativ metod för att stärka rotsystemet hos mikroplantor som används vid plantering av skog. Studien visar att metoden med så kallad tillväxtregulator stärker rötterna på gran och tall.

Viktigt med tanke på klimatförändringar

”På ett nyfiket sätt har författaren testat en ny metod för att utveckla skogsplantors tillväxt och rotsystem. Att utveckla metoder för att få fram robusta plantor är en central del i skogsbruket, inte minst med tanke på ökad internationell konkurrens, klimatförändringar och andra utmaningar för skogsbruket”, skriver juryn, som bestått av jord- och skogsbruksexperter på Landshypotek Bank, i sin motivering.

Emil Bengtsson tog emot prischecken på 10 000 kronor på Lugnets plantskola utanför Bålsta i Uppsala län där studien har genomförts.

LÄS MER: Kreativ skogsägare får stipendiumLÄS MER: Träforskare får stipendium

Relaterade artiklar

Till toppen