Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 augusti

EU vill stärka insatserna mot skogsbränder

EU-stödet för att bekämpa de svenska skogsbränderna har slagit rekord. Men systemet är inte tillräckligt, anser den ansvarige EU-kommissionären Christos Stylianides.

Han hoppas att ett stärkt system med eget EU-brandflyg och pumputrustning ska klubbas före årets slut.

 Christos Stylianides, EU-kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering, är i Sverige för att prata om EU:s stöd när Europa brinner.
Christos Stylianides, EU-kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering, är i Sverige för att prata om EU:s stöd när Europa brinner. FOTO: Hossein Salmanzadeh/TT

– När vi utsätts för katastrofer i flera länder samtidigt, räcker inte vårt nuvarande system till, säger Christos Stylianides.

Han är på besök i Sverige för att bland annat träffa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). De båda ska även besöka Färila, en av de platser där sommarens skogsbränder härjat.

– Under de senaste veckorna har vi sett en påtaglig europeisk solidaritet, men vi har också lärt oss mycket om koordinering och samarbete, säger Stylianides.

Rekordstor EU-insats

Flyg, helikoptrar och hundratals brandmän från bland annat Italien, Frankrike, Polen och Tyskland har hjälpt till att bekämpa bränderna i Sverige. Det är den hittills största EU-insatsen som mobiliserats för att släcka skogsbränder. När det samtidigt började brinna i Grekland stod EU-länder också redo att rycka in.

Men hela systemet bygger på frivillighet och Stylianides har 2017 i färskt minne, då Portugal inte fick den hjälp som landet behövde eftersom de EU-länder som skulle hjälpa till hade fullt upp på hemmaplan.

– Vi måste stärka vår kollektiva förmåga, säger kommissionären.

– Klimatförändringarna är inte fake news. Katastrofer som vi tidigare förväntade oss i södra Europa händer nu också i norr, och tvärtom.

Sval regering

I slutet av förra året föreslog han därför ett nytt system för att tackla naturkatastrofer, där EU ska äga egna brandbekämpningsflyg, pumpar och andra resurser. De ska sättas in när EU-ländernas egna resurser inte räcker till. Dessutom ska EU-länderna bli bättre på förebyggande arbete.

Den svenska regeringen var först sval till förslaget. Morgan Johansson såg en risk att medlemsländerna inte skulle satsa tillräckligt på att bygga upp sin nationella kapacitet, utan istället förlita sig på EU-stöd. Han oroade sig även för prislappen, som bedöms till 280 miljoner euro under åren 2018–2020.

Så sent som för ett par veckor sedan kom EU-länderna överens om en förhandlingsposition och i september inleds förhandlingar med EU-parlamentet. Stylianides hoppas att de kan enas före årets slut, så att systemet finns på plats nästa sommar.

FAKTA: EU:s katastrofberedskap

I november i fjol föreslog EU-kommissionen ett nytt system för att hantera naturkatastrofer, som kallas rescEU.

Tanken är att EU ska ha en egen insatsreserv att mobilisera när EU-ländernas nationella kapacitet inte räcker till. Det kan handla om brandbekämpningsflyg, pumputrustning vid översvämningar eller fältsjukhus.

EU-kommissionen kan även hjälpa till att finansiera anpassning, reparation och liknande av nationella resurser.

En annan del i förslaget handlar om att stärka det katastrofförebyggande arbetet, till exempel genom att EU-länderna delar med sig av sina nationella strategier och att de övar tillsammans.

Förslaget beräknas kosta 280 miljoner euro åren 2018–2020.

EU:s nuvarande civilskyddsmekanism bygger på frivilliga bidrag. I sommar har Italien, Frankrike, Tyskland, Litauen, Danmark, Portugal och Polen hjälpt till att bekämpa de svenska skogsbränderna på olika vis. Bland annat har sju flygplan, sex helikoptrar, 67 fordon och 360 brandmän stöttat. Dessutom har Österrike, Tjeckien och Turkiet haft stand by-beredskap.

Källa: EU-kommissionen

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen