Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 maj 2019

EU-pengar till utveckling av unik skogsmaskin

Skogsmaskinsföretaget Cintoc har fått närmare 40 miljoner kronor från EU för att utveckla en ny skogsmaskin. Den ska kunna ta hand om klena träd som annars inte är lönsamma att avverka.

 Skogsmaskinföretaget Cintoc har fått EU-bidrag för att utveckla en metod att göra biomassa av klena träd.
Skogsmaskinföretaget Cintoc har fått EU-bidrag för att utveckla en metod att göra biomassa av klena träd. FOTO: twigymuleford

Företaget har sitt säte i Lycksele, men konstruerar maskiner i Storuman. Just nu tar de fram ett nytt skogsbrukssystem som fått 18,4 miljoner konor av EU:s regionala utvecklingsfond och ytterligare 19,5 miljoner av EU-programmet Horizon 2020, rapporterar Sveriges Radio Västernorrland.

Blir till miljövänlig biomassa

Företaget ska använda medlen till att utveckla en ny metod och en ny maskin som ska klara av att avverka träd med väldigt smala stammar. Dessa träd, som normalt inte är lönsamma i skogsbruket, förvandlas sen till biomassa, som blir allt med efterfrågat tack vare sin miljövänlighet.

– Det har varit jättesvårt att få finansiärer, för alla som satsar pengar vill veta att det finns en stor möjlighet att få tillbaka dem. Att få EU-stöd gör att vi har möjlighet att ta fram något så här avancerat, säger konstruktören Erik Lindberg.

LÄS MER: Gallring i ungskog kan bidra till energiförsörjningLÄS MER: EU trappar upp på biobränsle

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen