Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 februari 2018

EU-domstolens generaladvokat: Polsk skogsavverkning olaglig

Polens planerade avverkning i den naturskyddade Bialowieza-skogen strider mot EU-lagen. Det slår EU-domstolens generaladvokat fast i ett rådgivande utlåtande.

FOTO: Mostphotos

EU-domstolens generaladvokat Yves Bot har givit sitt utlåtande inför den kommande EU-domen. Generaladvokatens utlåtande är visserligen rådgivande, men ett tungt sådant.

Hänvisar till angrepp

Polska myndigheter har godkänt avverkningen av skogsområdet som är unikt. Bland annat så har man hänvisat till att delar av skogen är angripen av barkborrar. Tidigare har EU-kommissionen kommit fram till att avverkningen bryter mot både europeisk och polsk lag.

”De här insatserna kommer oundvikligen att leda till försämrade fortplantningsområden för de skyddade arter som lever i Bialowieza-skogen”, skriver generaladvokaten i utlåtandet, citerat av TT.

Till skillnad från i många andra europeiska domstolar har EU:s generaladvokat en neutral roll, som rådgivare.

Lovar följa domstolen

Polen har valt att ta strid genom att gå vidare med avverkningsplanerna, samtidigt som landet säger sig vilja följa ett kommande domstolsutslag.

Bialowieza-skogen är ett av de få stora och sammanhängande naturområdena i Europa med stora vilda populationer av bland annat den europeiska bisonoxen, visenten.

Även om generaladvokatens yttrande inte är bindande, så väger de tungt när EU-domstolen ska avge definitiv dom senare i vår.

LÄS OCKSÅ: Polen hotas av vite

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen