Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 augusti 2018

”Ett stort ansvar ta över brandvakten själv”

Det gick bra, säger skogsägarna i byn Tallberg i Ångermanland. Men det kändes som ett stort ansvar att ta över bevakningen av närmare 30 hektar pyrande och rykande skog.

 Lena Johansson, och hennes man Thord Nyberg, begrundar förödelsen där branden dragit fram på hennes och hennes systers fastighet i byn Tallberg i Ångermanland. Närmare en tredjedel av deras skogsareal brandhärjades.
Lena Johansson, och hennes man Thord Nyberg, begrundar förödelsen där branden dragit fram på hennes och hennes systers fastighet i byn Tallberg i Ångermanland. Närmare en tredjedel av deras skogsareal brandhärjades. FOTO: Rolf Segerstedt

Branden i Tallberg och grannbyn med det eldfängda namnet Högbränna för tre veckor sedan blev dramatisk.

– Två poliser kom och sa att jag måste lämna huset, det var jobbigt men gick ändå bra. Besvärligast var den tunga röken, men turligt nog trängde den inte in i huset, berättar Ingegerd Berglund.

Skogen brandhärjad

En del av hennes skog blev brandhärjad men största delen av branden hamnade på systrarna Lena Johanssons och Ulrika Vännmans skogshemman.

– Det handlar nog om drygt 20 hektar som brunnit på Glödberget, passande namn va…, säger Lena Johansson med lite galghumor när hon visar runt.

Avverkades tidigare

Den största andelen består av ett hygge som avverkades för några år sedan.

– Lite tur, men nu är föryngringen borta och man undrar hur man föryngrar ett hårt brunnet hygge med mycket karg hällmark. En del ungskog har också brunnit. Vi är försäkrade så nu blir det Skogsstyrelsen som får värdera skadorna, säger Lena Johansson.

 Brandvaktcentralen blev hemma hos skogsägare Ingegerd Berglund, stående längst upp, när hon fick flytta hem till Tallberg igen. Hennes son Mats var engagerad i arbetet tillsammans med skogägande systrarna Ulrika Vännman, t v, och Lena Johansson som bor i Umeå.
Brandvaktcentralen blev hemma hos skogsägare Ingegerd Berglund, stående längst upp, när hon fick flytta hem till Tallberg igen. Hennes son Mats var engagerad i arbetet tillsammans med skogägande systrarna Ulrika Vännman, t v, och Lena Johansson som bor i Umeå. FOTO: Rolf Segerstedt

Tog över ansvaret

Land Skogsbruk träffar skogsägarna och Ingegerd Berglunds son Mats som var med och organiserade brandbevakningen som nu slutförts.

– När vi skulle ta över ansvaret fick räddningstjänsten elva nya larm på 40 minuter. De hade inte en chans att göra den överlämning som de planerat, de gav oss bara några snabba muntliga råd och drog iväg. Där stod vi med den rykande skogen, inga redskap och inte egentligen någon kunskap, säger Lena Johansson.

Med hjälp av andra markägare och grannar, som nu fått flytta tillbaka, fick de ihop brandvaktskedjor för den vecka som räddningsledaren krävde.

– Totalt, med folk från grannbyn, var nog uppemot 30 personer engagerade. Eftersom hela slingan är en mil, i delvis svår och brant terräng, delade vi upp det i två slingor. Enligt schemat gick vi med jämna mellanrum, även nattetid, längs ytterkanterna, säger Lena Johansson.

Placerade ut dunkar

De hade placerat ut vattendunkar och kannor som användes för att släcka myrstackar och pyrande rötter.

– Vi klarade det, hade det börjat brinna hade vi inte haft en chans och tvingats ringa räddningstjänsten igen. Man kände ju också ansvar mot grannar att göra ett bra jobb, säger hon.

 Lena Johansson berättar att det enda de hade att släcka med var vattenkannor och dunkar, utom på det här stället där räddningstjänsten lämnat en stor vattensäck.
Lena Johansson berättar att det enda de hade att släcka med var vattenkannor och dunkar, utom på det här stället där räddningstjänsten lämnat en stor vattensäck. FOTO: Rolf Segerstedt

Funderar på orsaken

Nu när skogen är släckt börjar de fundera på orsaken till branden och hur samhället fungerar. Räddningstjänsten får högsta betyg.

– Kommunen var också på plats men verkade inte ha någon plan. De hade ingen koll på vilka markägare som var inblandade eller skulle kunna bli inblandade. Inga kartor fanns. Det känns väldigt dåligt, förmodligen gäller det inte bara här utan i många kommuner, säger Mats Berglund.

De är övertygade om att branden sattes igång av bromsande tåg.

– Trafikverket har ett ansvar att röja utmed spåren så att gnistorna inte antänder något brännbart. Just här har de nog inte röjt på flera decennier och det blev dyrbart för oss nu, säger han.

Deras tips till skogsägarkollegor är att ha en skogsförsäkring och att ta reda på vad som gäller när det brinner och ansvaret efteråt.

Skogsbranden i Tallberg

Skogsbranden i Tallberg och Högbränna i Ångermanland, Nordmalings kommun, började 19 juli och brann fram till den 22 juli, då lämnade räddningstjänsten över ansvaret till markägarna.

Dagarna blev dramatiska och byborna tvingades lämna sina hem när elden sökte sig mot husen. I några hus i Tallberg ser man den svarta sönderbrända skogen från köksfönstret.

Närmare 30 hektar eldhärjades.

Under de fyra dagarna gjordes brandbekämpningen av räddningstjänst från fyra kommuner, samt en helikopter.

LÄS OCKSÅ: Skogsstyrelsen lovar snabb handläggning av brandskadad skog

Relaterade artiklar

Till toppen