Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 april 2019

Ett års fängelse för jägarskott mot joggare

Den norske jägare som åtalats för att ha skjutit mot en joggare i Skåne döms till ett års fängelse för grovt vållande till kroppsskada och grovt jaktbrott.

 Så här såg det ut i jägarens sikte när han sköt mot en joggare. Själv hävdar han att han trodde att han sköt på ett rådjur.
Så här såg det ut i jägarens sikte när han sköt mot en joggare. Själv hävdar han att han trodde att han sköt på ett rådjur. FOTO: POLISEN

Helsingborgs tingsrätt anser inte att åklagaren lyckats bevisa att jägaren skulle ha haft uppsåt att döda eller skada, därför kan han inte dömas för mordförsök eller synnerligen grov misshandel, anser domstolen.

Bevis räcker inte

Den film som finns sparad från jägarens värmesikte räcker inte som bevis på att det fanns uppsåt att skjuta en människa.

”Vi som ser filmen i efterhand vet att det är en människa. Då finns det enligt forskningen en stor risk att vi överskattar vår förmåga att upptäcka det i skottögonblicket”, säger rådman Sofia Tollgerdt i ett pressmeddelande.

 Vapnet med mörkersiktet visas upp i rättegångssalen i Helsingborgs tingsrätt.
Vapnet med mörkersiktet visas upp i rättegångssalen i Helsingborgs tingsrätt. FOTO: Johan Nilsson/TT

Hävdar olycka

Den 48-årige jägaren har erkänt att han avlossade det skott som från 176 meters håll träffade en 76-årig man som joggade på en landsväg en tidig novembermorgon förra året, men hävdar att det var en olycka. Han trodde att det var ett rådjur han sköt, upprepade han om och om igen under rättegången.

 Kammaråklagare Ola Lavie.
Kammaråklagare Ola Lavie. FOTO: Johan Nilsson/TT

Skottet hade kunnat vara dödande, underströk åklagare Ola Lavie. Han anser att det inte var någon slump att skottet tog där det gjorde.

40 000 i skadestånd

Joggaren träffades i höften och har enligt sitt målsägandebiträde Johan Landén haft mycket ont och behövt uppsöka sjukvården vid 24 tillfällen efteråt och då är inte rehabiliteringen inräknad. Jägaren ska betala 38 600 kronor i skadestånd.

Läs mer: Jägare åtalas för mordförsök på joggare

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen