Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 september 2017

Essity kritiseras i Greenpeacerapport

Mjukpappersgiganten Essity gör toalettpapper av skyddsvärd skog. Det menar Greenpeace International i en ny rapport – men Essity tillbakavisar kritiken.

– Vi handlar enbart med certifierade fibrer och är en aktiv medlem i FSC, säger Kersti Strandqvist, hållbarhetschef på Essity.

FOTO: Marie Henningsson

Svenska företaget Essity är Europas största och världens näst största tillverkare av mjukpapper. Nu har Greenpeace släppt den omfattande rapporten ”Wiping away the boreal” där man bland annat kräver att Essity stoppar sina leverantörer från att avverka i så kallade värdetrakter.

– Kritiska skogslandskap går förlorade för alltid. Det är vansinnigt att skogsbolag avverkar boreala skogar med tusentals arter, för att tillverka engångsprodukter, säger Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige.

Tillbakavisar kritiken

Men Essity tillbakavisar kritiken.

– Vi är en aktiv medlem i skogscertifieringsorganisationen FSC där även Greenpeace är medlem. Enligt rapporten verkar det som att Greenpeace anser att vi ska ställa högre krav än FSC – men om vi skulle arbeta utanför FSC skulle vi ogiltigförklara den expertis som finns där. Vi anser att det bästa sättet att utveckla och sprida en standard som fungerar globalt är inom ramen för FSC-ceritifiering, säger Kersti Strandqvist, hållbarhetschef på Essity.

I rapporten visar Greenpeace bland annat hur skog inom så kallade värdetrakter i Sverige avverkas. Greenpeace kräver att Essity stoppar avverkningar i dessa områden trots att avverkning är tillåtet.

– Att det inom värdetrakter finns skyddsvärda områden innebär inte stopp för avverkning i hela värdetrakten, säger Kersti Strandqvist.

FAKTA: Värdetrakt och värdekärna

Värdetrakt är större landskapsavsnitt bestående av flera värdekärnor. En värdekärna är ett område med särskilt högt naturvärde från naturvårdssynpunkt. Grundkravet för naturvårdsavtal, biotopskyddsområde och naturreservat är att området är en värdekärna, helt eller delvis. Värdetrakter kan ha olika stor andel skyddad skog.

Orimligt krav

Något som Mikael Lindberg, handläggare på Naturvårdsverket, håller med om.

– Att stoppa avverkningar inom hela värdetrakter är inte rimligt med dagens lagstiftning. Värdetrakterna är stora och budgeten räcker inte till för att ersätta all skogsmark inom dessa områden. Dessutom finns områden inom värdetrakterna som inte har höga naturvärden, säger han.

Enligt Claes Svedlindh, chef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket, är värdetrakter aldrig tänkta att helt omfattas av skydd, utan stora delar ska kunna brukas.

Vill att mer skog skyddas

Greenpeace anser dock att mer svensk skog behöver skyddas, dagens 6-7 procent borde bli 20 procent – och då menar organisationen att ingen avverkning bör ske inom skogslandskap med särskilt höga ekologiska bevarandevärden.

– Essity har som är världens näst största tillverkare av mjukpapper mest makt, medel och möjligheter att ställa om och påverka, säger Lina Burnelius.

Essity tillverkar produkter som Edet, Lotus, Tork, Libero och Libresse och ingick fram till nyligen i SCA-koncernen. 2016 hade Essity en nettoomsättning som översteg 100 miljarder kronor.

LÄS MER: SCA delar bolaget i hygiendel och skogsdel

FAKTA: Skyddad skog i Sverige

Enligt Naturvårdsverket skyddas i dag 6-7 procent, 1,8 miljoner hektar, av den svenska skogsmarken. Skogarna skyddas som naturreservat, biotopskyddsområden och genom naturvårdsavtal.

Naturreservat används normalt för områden som är sammansatta av flera olika värdefulla naturmiljöer. Länsstyrelsen eller kommunen beslutar.

Biotopskyddsområde används för mindre livsmiljöer för nationellt hotade arter och små skyddsvärda naturtyper. Skogsstyrelsen beslutar om biotopskyddsområden på skogsmark.

Naturvårdsavtal är ett frivilligt civilrättsligt avtal där markägare mot en begränsad ekonomisk ersättning avstår från till exempel skogsbruk.

LÄS MER: Här är de tio bolagen som styr Skogssverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen