Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 oktober 2017

Erlandsson: Regelverket får inte hindra ökad och hållbar produktion

Diskussionerna om Klimatförordningen i EU, LULUCF, fortsätter. I fredags tog riksdagens EU-nämnd beslut om den ståndpunkt som Sverige ska driva när miljörådet har sitt möte på fredag.

 Eskil Erlandsson (C).
Eskil Erlandsson (C). FOTO: Per Groth

– Vi har kommit fram till en ståndpunkt som fick majoritet i nämnden, säger Eskil Erlandsson (c), vice ordförande i EU-nämnden.

Bland annat ska Sverige driva att det nationella självbestämmandet i skogsfrågor måste värnas. Sverige bör kunna acceptera den föreslagna beslutsprocessen för referensnivåerna för avverkning i skogen. Men det förutsätter att förslag till referensnivåer beräknas av medlemsländerna själva.

”Vill se fortsatt ökad hållbar produktion”

– Vi vill förstärka den svenska ståndpunkten ytterligare. Det är synnerligen viktigt för den landsbygden och miljön. Regelverket får inte hindra en långsiktigt ökad och hållbar produktion av bioenergi, livsmedel och fossilsnåla material från jord- och skogsbruket. Vi vill se en fortsatt ökad hållbar produktion inom skogsbruket, säger Eskil Erlandsson.

Sveriges ståndpunkt är att regelverket ska vara transparent och robust för att säkra miljöintegriteten. Men det får inte äventyra det svenska självbestämmandet i skogsfrågor.

LÄS MER: Kompromiss om LULUCF gick igenomCenterpartiet: Sverige ska bestämma över svenska skogen

Relaterade artiklar

Till toppen