Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 december 2018

Enskogens markägare vädjar om ny mark

Många små familjeskogsbruk vars skog brandskadats går en tuff framtid till mötes de kommande 50 åren där bara utgifter väntar.

Därför har Enskogens markägare i Ljusdal skrivit till regeringen och bett att få ny skogsmark.

 Skogsbrandsdrabbade markägare i Enskogen ser inte ut att få någon ersättningsmark för ytor som förstörts av sommaren rekordbränder.
Skogsbrandsdrabbade markägare i Enskogen ser inte ut att få någon ersättningsmark för ytor som förstörts av sommaren rekordbränder. FOTO: JERREVÅNG STEFAN+/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Skogsbrandsdrabbade markägare i Enskogen i Ljusdal skrev i höstas till regeringen och bad om att få ersättningsmark för ytor som förstörts av sommaren rekordbränder. Men det ser mörkt ut, om man ska utgå från svaren från landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och andra berörda myndigheter.

Skogsägaren Björn Brink, som fick se mer än 300 av sina 360 hektar brinna ner, är en av de som skrivit och vädjat om ny grön mark.

– Stora delar av brandområdet borde bli ett naturreservat. Vi vill också att staten ska erbjuda oss ersättningsskog via sitt aktiebolag, Sveaskog. Men beskedet vi fått från Sveaskog är att de inte erbjuder en kvadratmeter till oss, säger Brink till P4 Gävleborg.

Tidigare har det funnits ett program för bytesmark och ett avtal med Sveaskog, men det finns inte längre, enligt Maria Tiricke, som är chef för fastighetsenheten på Naturvårdsverket.

– Tyvärr har inte Sveaskog någon skyldighet att erbjuda mark vid reservatsbildning, säger hon till radiokanalen.

Relaterade artiklar

Till toppen