Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 mars 2019

Enbart mekaniska snytbaggeskydd hos plantjätten

I höstas kunde Land Skogsbruk avslöja att Svenska Skogsplantor siktar på att, inom två år, helt sluta att kemikaliebehandla plantor mot snytbaggegnag. I dag meddelar bolaget att det blir ett definitivt stopp våren 2020.

 Automatisk Conniflexbehandling av plantor hos Svenska Skogsplantor.
Bild 1/3 Automatisk Conniflexbehandling av plantor hos Svenska Skogsplantor. FOTO: Per Wichmann
 Planta behandlad med det mekaniska skyddet Conniflex.
Bild 2/3 Planta behandlad med det mekaniska skyddet Conniflex. FOTO: Henrik Dammberg
 Roger Johansson, chef Svenska Skogsplantor.
Bild 3/3 Roger Johansson, chef Svenska Skogsplantor. FOTO: Erik Ardelius

Svenska Skogsplantor kommer därmed enbart att producera plantor med det egna, mekaniska skyddet Conniflex som sedan länge anses fungera lika bra som kemikalier.

– Vi anser oss kunna erbjuda ett fullgott alternativ med samma höga skyddseffekt. Conniflex skyddar under hela den mest kritiska angreppsperioden och kostnaden är jämförbar med behandling med kemiska bekämpningsmedel för motsvarande skyddseffekt, säger Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor, i ett pressmeddelande.

Våren 2020

Svenska Skogs plantors beslut gäller alla leveranser från och med våren 2020.

– Vi har investerat stora belopp i utveckling av produktionslinjerna för att bli fria från kemiska snytbaggeskydd och det känns fantastiskt att ta detta steg. Detta är en fråga om ett hållbart skogsbruk för plantörer och miljö och som en ledande skogsaktör vill vi visa vägen till en hållbar utveckling, säger Roger Johansson.

Handlar med kembehandlat

Svenska Skogsplantor uppger samtidigt att man, under en övergångsperiod, kommer handla med kemiskt behandlade plantor från externa producenter, något som utgör cirka 12 procent av försäljningsvolymen.

Om Conniflex

Skyddet består av sand och vattenbaserat lim som lägger sig likt en skyddsväst runt plantans stam. Snytbaggen kan varken bita loss sandkornen eller gnaga mellan dem. Skyddet lanserades på marknaden 2010.

LÄS MER: Plantjätten helt giftfri inom två år

Relaterade artiklar

Till toppen