Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 augusti 2019

En deciliter i fällan motsvarar 4 000 granbarkborrar

BROSTORP, TRANÅS

Varje måndag sedan den 8 april har Urban Andersson tömt de tre barkborrefällor som han har på ett solbelyst hygge på sin gård Brostorp i Tranås kommun.

 Urban Andersson är skogsskyddsombud i Höglandets skogsbruksområde och har tre övervakningsfällor på sin mark. I slutet av juli hade han över 5 000 granbarkborrar i sina fällor. Det var årets största fångst.
Urban Andersson är skogsskyddsombud i Höglandets skogsbruksområde och har tre övervakningsfällor på sin mark. I slutet av juli hade han över 5 000 granbarkborrar i sina fällor. Det var årets största fångst. FOTO: Marie Henningsson

– Det var inte så mycket granbarkborrar i dag, säger Urban Andersson.

Han lirkar loss lådan där granbarkborrarna hamnar och tömmer ner de små skalbaggarna i en hink. En deciliter är 4 000 granbarkborrar. I dag var det inte ens en tredjedels deciliter i varje fälla.

– Jag hade förväntat mig att det skulle finnas ljusa granbarkborrar, den nya generationen är ljusare än den första. Men jag ser bara någon enstaka här, säger Urban Andersson.

Egen övervakning

Södra tog i våras beslutet att genomföra en egen svärmningsövervakning av granbarkborrar. Anledningen var att man inte tyckte att Skogsstyrelsens svärmningsövervakning var tillräcklig ett år som detta. Underlaget skulle inte räcka att ge kunskap om årets svärmningar.

– Vi vill också väcka engagemanget hos våra medlemmar vad gäller granbarkborrarna. De blir intresserade på ett helt annat sätt när de kan se hur svärmningen ser ut i deras område, säger Henrik Holmberg.

Mest i region öst

Det finns övervakningsfällor i samtliga skogsbruksområden i region öst där granbarkborreskadorna har visat sig vara störst.

Prognos

Skogsstyrelsen bedömer att mellan 2,5 och 5 miljoner kubikmeter skog kommer angripas av granbarkborre sommaren 2019. Sommaren 2018 angreps 2,5 miljoner kubikmeter i Götaland vilket är de största skadorna av granbarkborre någonsin.

I september-oktober kommer Skogsstyrelsen i samarbete med Södra att inventera och mäta skadorna och först då finns mer tillförlitliga uppgifter.

I regionerna väst och syd är det en fälla i varje verksamhetsområde i stället. Det är förtroendevalda som åtar sig att tömma fällorna varje onsdag.

Avverkat 300 kubikmeter

Fällorna hos Urban Andersson står på ett nyupptaget hygge på knappt 2 hektar.

– Jag fick granbarkborreangrepp här sommaren 2018. Det var 70 till 80-årig granskog och jag valde att avverka allt i november, säger han.

Han har 110 hektar skog och sedan i november har han avverkat 300 kubikmeter angripen skog.

Inte värst drabbad

– Jag har hittat ytterligare fem angripna granar så det är bara att hugga ner dem också. Men jag är absolut inte den som är värst drabbad här i trakten av granbarkborre.

Han tycker att det är bra att Södra tagit beslutet att ha övervakningsfällor.

– Jag tycker att det är intressant att ha fällor. Då får jag ju lite koll på den här ohyran på min mark.

”Fungerar bra”

Henrik Holmberg på Södra tycker att övervakningen och tömningen av fällorna har fungerat mycket bra.

– Vår svärmningsövervakning ger oss möjligheter att tala om när det är dags att uppmana skogsägarna till åtgärder samtidigt som den underlättar för Södras arbete med samordning och upparbetning av granbarkborreskadad skog, säger Henrik Holmberg.

På Södras webbplats finns en karta som visar fångsterna av granbarkborrar. Klicka här och se hur det ser ut i din region.

LÄS MER: Även skogsägare i Norrland tyngs av granbarkborren

Relaterade artiklar

Till toppen