Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 juli 2019

En 60 meter bred ekodukt byggs över Tvärförbindelse Södertörn

Över 500 kvadratmeter stor blir den så kallade ekodukt som ska byggas över den nya Tvärförbindelse Södertörn utanför Stockholm. Tanken är att alla slags djur - och även växter - fritt ska kunna röra sig över motorvägen.

 Ekodukten, det vill säga en bro som håller ihop ekosystem på ömse sidor om en väg och gör det möjligt för vilda djur att passera, blir cirka 90 meter lång och upp till 60 meter bred.
Ekodukten, det vill säga en bro som håller ihop ekosystem på ömse sidor om en väg och gör det möjligt för vilda djur att passera, blir cirka 90 meter lång och upp till 60 meter bred.

För att skapa bra miljö för både djur och växter planerar Trafikverket att bygga en av Sveriges största ekodukter över den nya vägen Tvärförbindelse Södertörn. Bron ska ligga i anslutning till Flottsbro friluftsområde och naturreservatet Gömmaren i Huddinge, och blir cirka 90 meter lång och upp till 60 meter bred, inklusive en gång- och cykelväg längst ut på ena sidan.

”Hållbara lösningar för alla”

Att den är så bred beror på att stora djur, som älgar, ska vilja passera. Upplevelsen av landskapet ska inte brytas, trots att djuren rör sig över en kraftigt trafikerad vägsträcka. Människor kommer visserligen att kunna gå eller cykla över ekodukten, men bron ska anpassas för djuren och växterna.

– Vi ska bygga en väg i ett naturkänsligt område. Då är extra viktigt att vi skapar hållbara lösningar för alla, oavsett om det handlar om människor eller djur och växter, säger Ulrica Nilsson, projektchef för Tvärförbindelse Södertörn, i ett pressmeddelande.

Säkert övergångsställe för djur

En ekodukt kan liknas vid ett säkert övergångsställe för djur och i viss mån växter, som får chansen att sprida sig och därmed öka den biologiska mångfalden. Dessutom kommer antalet viltolyckor på vägen att minska.

– För oss som jobbar med miljöfrågor har det varit viktigt att skapa bättre möjligheter för djur att röra sig fritt i området än de har idag. Det blir dessutom en säkrare miljö för alla trafikanter när risken för viltolyckor minskar, säger Annika Cala, miljöspecialist på Trafikverket, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Skadad skogsväg ska lagas snabbare

Relaterade artiklar

Till toppen