Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 februari

EM i skog första gången i Sverige

I maj avgörs EM i skog för första gången i Sverige. Då tar naturbruksgymnasiet i Svenljunga emot tävlande från hela Europa.

 Joakim Andersson och Hugo Anberg kommer representera Naturbruk Svenljunga under EM i Skog.
Joakim Andersson och Hugo Anberg kommer representera Naturbruk Svenljunga under EM i Skog. FOTO: Richard Cederfjärd

Det är den 23 – 26 maj som Svenljunga kommer att fyllas med ljudet från motorsågar. Då är det nämligen dags att avgöra vem som är europamästare i skog. EM i skog arrangeras i år för 18:e gången och har tidigare hållits i bland annat Italien, Österrike, Ungern och Schweiz.

– I Europa är det en jättestor tävling. Det är roligt att vi får vara värd för tävlingarna första gången de hålls på svensk mark, säger Peter Nyman, rektor för Naturbruksskolan Svenljunga i ett pressmeddelande.

Teori och praktik

Under förra årets Europamästerskap i skog, som hölls i Ungern, deltog 22 länder. De som tävlar är elever från skogs- och naturbruksgymnasier. Tävlingen består av två olika delar, ett kunskapsprov och en praktisk del.

Praktik och teori

Under kunskapsprovet testas deltagarna på sina kunskaper kring träd- och djurarter, skogshållning och sjukdomar på skog och mark. Den praktiska delen av tävlingen består av fem olika discipliner, där lagen bland annat tävlar om vem som snabbast och med högst precision kan kvista en stock, byta kedja på en motorsåg och fälla ett träd.

Träna mycket

Från Svenljunga är hittills två elever klara för laget, Joakim Andersson och Hugo Anberg, som båda går första året på Naturbruksskolan Svenljunga.

– Vi kommer att träna mycket på de olika grenarna under våren, det ska bli väldigt roligt att få delta i tävlingen, säger Joakim Andersson.

Tillfälle att se skogsbruk

Under fredagen och lördagen tävlar lagen i de praktiska grenarna och under de dagarna är tävlingarna öppna för publik.

– Tävlingarna är ett tillfälle att få en inblick i vad skogsbruk är på ett roligt och underhållande sätt, berättar Andréas Gradén, yrkeslärare på Naturbruksskolan Svenljunga.

Läs mer: De vann SM i skog

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen