Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 juni 2017

Elmia Wood större än någonsin

BRATTEBORG.

Det är bara några dagar kvar tills Elmia Wood, världens största skogsmässa, öppnar grindarna för cirka 50 000 besökare från ett 50-tal länder. I år är mässan större än någonsin.

 Jakob Hirsmark.
Jakob Hirsmark. FOTO: Marie Henningsson

– Det är världsrekord i antalet utställare! Vi har 553 utställare i år på 85 400 kvadratmeter monteryta vilket är 10 000 kvadratmeter mer än på mässan för fyra år sedan, säger Jakob Hirsmark, mässansvarig.

Utöver det kommer 131 000 kvadratmeter demoytor i skogen där utställarna visar sina maskiner

– Det är kul att vi växer även på demoytan. Demonstrationerna är hjärtat i Elmia Wood och en av förklaringarna till varför den blivit så populär, säger Jakob Hirsmark.

Nytt för i år är en helt ny avdelning på mässan, Load and transport, som handlar om skogsbilvägar, virkestransporter och virkeshantering. En annan nyhet är att ett område är ägnat åt drönare. 11 utställare finns på plats, föredrag kommer att hållas och besökarna kommer att kunna se flygvisningar vissa tider på dagen. Intresset är stort för hur den nya tekniken kan användas i skogen.

Flera av de allra största maskintillverkarna har lovat att de kommer att visa världsnyheter på mässan. Men det är mycket hemlighetsmakeri kring nyheterna. Först när maskinerna finns på plats är det klart vad nyheten är.

Jakobs tips:

– Planera besöket med hjälp av Elmias webbplats där dagsprogram samt utställarlista, grupperad efter ämnesområden, finns.

– Gå inte bara i de vanliga spåren, upptäck något nytt!

– Missa inte Skol-SM och Skotar-VM. Dessa tävlingar brukar vara spännande!

– Åk hemifrån i god tid för att undvika de värsta köerna.

Men mässan är inte bara maskiner. Nytt för i år är att man har föreläsningar i ett nytt stort tält med plats för 100 personer. Bland annat kommer man att kunna lära sig mer om invasiva arter som kan hota skogsbruket. De flesta föredrag är på engelska, några även på svenska och tyska.

– Skogforsk kommer att ha en monter med 100 tips till skogsägare. Den tycker jag man ska besöka. Om man är en familj med tonåringar som är på väg att göra sitt yrkesval föreslår jag att man ska stanna till hos montern med blivande skogsmästare och jägmästare. Det är studentkårerna vid de båda utbildningsplatserna som tagit initiativet. Jag tycker att det är jätteroligt att de vill visa på utbildningsmöjligheter för jobb i skogen, säger Jakob Hirsmark.

Elmia Woods målgrupp är skogsägare, skogstjänstemän och skogsentreprenörer. En tredjedel av besökarna är internationella. 36 procent av utställarna är utländska. Jakob Hirsmark beskriver Elmia Wood som en hybrid, en professionell skogsmässa som samtidigt är publikmässa, en folkfest.

Elmia Wood i siffror:

Cirka 50 000 besökare från ett 50-tal länder.

Över 550 utställare från ett 30-tal länder.

85 400 kvadratmeter monteryta och 131 000 kvadratmeter demoyta utmed en 7 km lång slinga.

22 matställen och 147 toaletter

Relaterade artiklar

Till toppen