Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 mars 2018

Elefantbajs ersätter träcellulosa

Elefantspillning kan användas som råvara i tillverkningen av pappersmassa. Kemister från Wiens universitet har tillverkat nanopapper från elefanters bajs, berättar SVTs vetenskapsredaktion.

FOTO: Mostphotots

Nanocellulosa är extremt små fibrer som finns i träcellulosan. Kemister i Wien har nu framställt nanopapper genom att utvinna en komponent i elefantspillning.

Materialet är lätt och starkt och kan förstärka material som kartong och olika kompositer men även användas för att göra papper.

Läs mer: Stora Ensos förpackningar i molnet

Ont om träd

Att göra nanopapper av bajs kan enligt forskarna vara fördelaktigt på platser där det är ont om träd, men gott om växtätande djur. Djurspillningen behöver inte komma från just elefanter.

Men hur framtiden ser ut för nanopapper av elefantbajs är enligt Merima Hasani, som forskar i kemiteknik på Chalmers, fortfarande oviss.

– Det är svårt att svara på. Men det kan gå om man utvinner nanocellulosa från avföring samtidigt som restprodukterna används som exempelvis biogas och gödningsmedel. Det kan vara en lösning på lokal nivå och då i en liten skala, säger hon till SVT Vetenskap.

Läs även: Lådor i träplast utvecklas i nytt projekt

Relaterade artiklar

Till toppen