Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 juni 2019

Eldningsförbud på flera håll

Det råder enligt SMHI risk för skogsbrand i stora delar av östra Sverige, och sedan lunchtid är det förbjudet att elda utomhus på flera platser längst ner i sydost.

 Sugen på grillat? När det är eldningsförbud gäller strikta regler för hur det görs. Arkivbild.
Sugen på grillat? När det är eldningsförbud gäller strikta regler för hur det görs. Arkivbild. FOTO: Fredrik Sandberg / TT

Hela Blekinge län omfattas av eldningsförbud, liksom flera kommuner i Kalmar län – Kalmar, Nybro, Emmaboda, Mörbylånga, Borgholm, Torsås, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås.

Orsaken till eldningsförbudet, som innebär ett förbud mot att elda i skog och mark, är den torka som råder.

Säkrast att grilla på sin tomt

Även i Stockholmstrakten är det torrt. Det råder inget eldningsförbud, men från och med i dag avråder räddningstjänsterna i länet från eldning, skriver Södertörns brandförsvarsförbund på sin hemsida.

Enligt ett pressutskick från Länsstyrelsen i Kalmar ska den som är grillsugen se till att grilla på platser som är utformade specifikt för detta ändamål – som exempelvis iordningsställda grillplatser ute i naturen. Ett alternativ är att grilla på egen tomt, i egen grill.

LÄS MER: Upptäck och hantera skogsbränderna snabbare

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen