Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 januari 2015

Ekorrens vinterpäls värmde kungar

När kungligheter och andra välbeställda personer på medeltiden slängde på sig sina pälsar var de ofta fodrade med gråverk. Ekorrens vinterpäls kallades nämligen gråverk och var en värdefull handelsvara.

Ekorrarnas kan variera från nästan röd till mörkt brun sommartid och gråvit på vintern. Den kallas även röd ekorre eller Europeisk ekorre.
Bild 1/6Ekorrarnas kan variera från nästan röd till mörkt brun sommartid och gråvit på vintern. Den kallas även röd ekorre eller Europeisk ekorre. FOTO: Rolf Segerstedt
Lägger du mat till fåglarna så är chansen stor att du får besök av ekorrar ganska stor, särkilt om du lägger ut nötter, men solrosfrön går också bra.
Bild 2/6Lägger du mat till fåglarna så är chansen stor att du får besök av ekorrar ganska stor, särkilt om du lägger ut nötter, men solrosfrön går också bra. FOTO: Rolf Segerstedt
I skogen hittar ekorrarna favoritfödan grankottar vars frön ger bra med energi.
Bild 3/6I skogen hittar ekorrarna favoritfödan grankottar vars frön ger bra med energi. FOTO: Rolf Segerstedt
Genom att varva rygg- och magbitar uppstår det här mönstret som på medeltiden fanns som foder i kungligheternas pälsar, men även som ett mönster på vapensköldar.
Bild 4/6Genom att varva rygg- och magbitar uppstår det här mönstret som på medeltiden fanns som foder i kungligheternas pälsar, men även som ett mönster på vapensköldar. FOTO: Arkiv
De nordliga ekorrarnas gråblåa rygg och vita mage hade stort värde under medeltiden.
Bild 5/6De nordliga ekorrarnas gråblåa rygg och vita mage hade stort värde under medeltiden. FOTO: Rolf Segerstedt
Bild 6/6 FOTO: Rolf Segerstedt

Faktum är att ekorrskinnen var en av grundvalarna för Gotlands handelsbönder, Visbys och de tidiga Hansa-förbundens goda ekonomi fram till 1300-talet.

Guld värd

De nordliga ekorrarnas gråblå vinterpäls och vita undersida var guld värd och jakten omfattande. Den vita magsidan var extra värdefull men ofta använde pälsskräddarna både sidorna.

Genom att sy ihop vartannat rygg- och magskinn bildades ett ”temuggsliknande” pälsmönster, ett mönster som även återgetts på adelssköldar. Gråverk är nämligen ett begrepp inom heraldiken, där regler för former och färger på vapensköldar anges.

Är fridlyst

Värdet på ekorrens skinn avtog fram till mitten av 1900-talet och jakten minskade kraftigt. I Sverige är ekorren fridlyst sedan år 2000.

Vår ekorre, även kallad röd ekorre, var under en period rödlistad på Europanivå. Problemet är att den på vissa håll trängts undan av den inplanterade nordamerikanska grå ekorren, men trots hotet betraktas nu stammen som livskraftig.

Visste du det här om ekorren?

Färgblind. Ekorren anses ha den bästa synen bland gnagarna. Den har färgseende men kan inte skilja mellan rött och grönt.

”Svansskuggare”. Ekorre heter Sciurus vulgaris på latin. Sciurus är släktnamnet och betyder "han som skuggar sig med svansen" och artnamnet vulgaris betyder vanlig.

Spridd till Japan. Arten finns från Irland i väster genom nästan hela Europa och förekommer genom hela Asien ända till den japanska ön Hokkaido i öster.

Kott-monster. Ekorren har ett energikrav på 80 kcal per dag, vilket motsvarar frön från 25-30 grankottar. Det tar cirka 7 minuter för en ekorre att skala en grankotte.

Stampe. Ekorrar kommunicerar med varandra med såväl låga ljud som höga skrik. Ett karaktäristiskt stampande samtidigt med alla fötterna mot barken kan höras bortåt 100 meter.

Lav på menyn. Ekollon, bär, svamp och gröna växter ingår i dieten men vid analys av djurens magar påträffar man också regelbundet mossor, lavar och bark.

Enrummare. Ekorrens bo är cirka 30 cm i diameter och är oftast placerat intill trädstammen, 6-10 meter över marken i främst granar.

Svansvärme. Den långa och yviga svansen används som balansstång, att signalera till andra ekorrar med, som skydd mot rovfåglar och som värmereglerare. 

Relaterade artiklar

Till toppen