Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 april

Efterlysning: En huvudlös älgkropp

Den avmagrade älg som avlivades i Norrbotten nyligen behöver analyseras mer. Därför efterlyser nu SVA även älgkroppen.

 Det är fortfarande oklart om älgkon bar på den smittsamma varianten av sjukdomen. Därför vill man få in resterna av kroppen.
Det är fortfarande oklart om älgkon bar på den smittsamma varianten av sjukdomen. Därför vill man få in resterna av kroppen. FOTO: MIKAEL FRITZON / TT

En avmagringssjuk älgko avlivades i Norrbottens län och huvudet skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för provtagning. Nu efterlyser Jordbruksverket resten av kroppen skriver Piteå-Tidningen.

Behöver göra fler tester

Sjukdomen, chronic wasting disease, är nyupptäckt i Sverige. Därför vill myndigheterna undersöka om det är den smittsamma varianten som tidigare hittats hos vildrenar i Norge, eller om det är den icke smittsamma varianten som drabbat älgkon. Nu behöver man göra ytterligare tester på mer än själva huvudet.

”Ha tillbaka delarna”

Elisabeth Lestander, ordförande i Arjeplogs jaktvårdskrets, skickade huvudet till SVA. Hon tror att det som återstod av älgkroppen har tagits av något rovdjur eller använts till åtel.

– Det är lite lustigt att efterlysa en huvudlös älg, men vi är inte intresserade av var älgen har varit utan vi vill bara ha tillbaka delarna som eventuellt återstår, säger hon till tidningen.

Läs mer: CWD misstänks hos älg i NorrlandNu ska svenskt klövvilt testas för CWD

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen