Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 juli 2018

Efterfrågan på skog större än tillgången

Visby

Svensk skog kommer inte att räcka till, när efterfrågan på skogsråvara ökar i samband med bland annat omställningen till en bioekonomi. Det blev slutsatsen under ett seminarium under Almedalsveckan.

 Camilla Sandström, vice programchef för Future Forests visade hur mycket skogen anses ska räcka till.
Bild 1/2 Camilla Sandström, vice programchef för Future Forests visade hur mycket skogen anses ska räcka till. FOTO: Åsa Nilsson
 Skog intresserar. Det var mer än fullsatt på SLU och Future Forests seminarium "Vad räcker skogen till?" under Almedalsveckan.
Bild 2/2 Skog intresserar. Det var mer än fullsatt på SLU och Future Forests seminarium "Vad räcker skogen till?" under Almedalsveckan. FOTO: Åsa Nilsson

Trähus, cellulosaprodukter i stället för plast, timmer, emballage, papper, biobränsle, och samtidigt ska vi ha rekreation, sociala hänsyn och skydd för miljö och biologisk mångfald. Många pratar om hur skogen kan bidra till omställningen från fossilt till bioekonomi, men räcker skogen till alla de ökade behov som finns?

”Skogen räcker inte till allt”

Svaret blev ganska enhälligt nej på ett välbesökt seminarium under Almedalsveckan som anordnades av SLU och Future Forests. Såväl forskare, skogsindustri och politiker pratade om att prioritera hårdare i vad skogen ska räcka till.

Synen på att uttagen ur skogen i dag är mycket mindre än tillväxten ställde flera inte upp på.

– Om man går omkring och tror att Sveriges skogar ska göra Sverige fossilfritt, det räcker de inte till, sade Carina Håkansson, VD för skogsindustrierna.

– Vi kan inte bara gasa på, den tillväxten är inte tillgänglig.

”Marknaden kommer styra”

Det handlar om prioriteringar i vad skogen ska gå till, menade många.

– Vi har lyft länge att skogen är en begränsad resurs, var ska man använda den bäst, sa Linda Berglund, skogsexpert på WWF.

– Det kanske är till husbyggande och inte drivmedel.

Vem avgör nyttan?

Frågan är dock vem som ska avgöra var skogsråvaran gör mest nytta och för vem. Myndigheter, politiken, industrin? Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige, menade att marknaden kommer att styra det.

– Vi får acceptera att vi har en knapphet. Oljan räcker inte till allt, det är därför vi har prissättning. Om klimatfrågan är en ödesfråga – då får vi priser för det och får ställa om för att göra mer biodrivmedel, sade han.

Marknaden kanske helt enkelt styr mot exempelvis mindre papperstillverkning av skogsråvara och mot mer biodrivmedel, eller trähus, eller något annat. I vilket fall kan det gynna skogsägarna, som kan välja att leverera sin råvara till den som betalar bäst.

Polariseringen hindrar

Flera personer tog också upp den senaste tidens polarisering i skogsdebatten, där produktion och miljö ställs emot varandra. Det är hämmande menade de flesta. Stäng in alla aktörer i ett rum och öppna inte förrän alla är någorlunda överens, var Svante Axelssons förslag.

– Det vi behöver satsa på nu är att göra båda delarna. Det låter som att vi alla vill det, men vore det så skulle inte polariseringen finnas, sade Linda Berglund.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen