Efterfrågan på skog större än tillgången
Svensk skog kommer inte att räcka till, när efterfrågan på skogsråvara ökar i samband med bland annat omställningen till en bioekonomi. Det blev slutsatsen under ett seminarium under Almedalsveckan.
Trähus, cellulosaprodukter i stället för plast, timmer, emballage, papper, biobränsle, och samtidigt ska vi ha rekreation, sociala hänsyn och skydd för miljö och biologisk mångfald. Många pratar om hur skogen kan bidra till omställningen från fossilt till bioekonomi, men räcker skogen till alla de ökade behov som finns?
”Skogen räcker inte till allt”
Svaret blev ganska enhälligt nej på ett välbesökt seminarium under Almedalsveckan som anordnades av SLU och Future Forests. Såväl forskare, skogsindustri och politiker pratade om att prioritera hårdare i vad skogen ska räcka till.
Synen på att uttagen ur skogen i dag är mycket mindre än tillväxten ställde flera inte upp på.
– Om man går omkring och tror att Sveriges skogar ska göra Sverige fossilfritt, det räcker de inte till, sade Carina Håkansson, VD för skogsindustrierna.
– Vi kan inte bara gasa på, den tillväxten är inte tillgänglig.
”Marknaden kommer styra”
Det handlar om prioriteringar i vad skogen ska gå till, menade många.
– Vi har lyft länge att skogen är en begränsad resurs, var ska man använda den bäst, sa Linda Berglund, skogsexpert på WWF.
– Det kanske är till husbyggande och inte drivmedel.
Vem avgör nyttan?
Frågan är dock vem som ska avgöra var skogsråvaran gör mest nytta och för vem. Myndigheter, politiken, industrin? Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige, menade att marknaden kommer att styra det.
– Vi får acceptera att vi har en knapphet. Oljan räcker inte till allt, det är därför vi har prissättning. Om klimatfrågan är en ödesfråga – då får vi priser för det och får ställa om för att göra mer biodrivmedel, sade han.
Marknaden kanske helt enkelt styr mot exempelvis mindre papperstillverkning av skogsråvara och mot mer biodrivmedel, eller trähus, eller något annat. I vilket fall kan det gynna skogsägarna, som kan välja att leverera sin råvara till den som betalar bäst.
Polariseringen hindrar
Flera personer tog också upp den senaste tidens polarisering i skogsdebatten, där produktion och miljö ställs emot varandra. Det är hämmande menade de flesta. Stäng in alla aktörer i ett rum och öppna inte förrän alla är någorlunda överens, var Svante Axelssons förslag.
– Det vi behöver satsa på nu är att göra båda delarna. Det låter som att vi alla vill det, men vore det så skulle inte polariseringen finnas, sade Linda Berglund.
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.