Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 februari 2019

Effektivare ståndortsanpassning med skördardata

Hittills outnyttjade datakällor kan effektivisera ståndortsanpassning. Det visar en ny pilotstudie från Skogforsk.

 Forskare vid Skogforsk har testat en ny metod för att effektivisera ståndortsanpassning.
Forskare vid Skogforsk har testat en ny metod för att effektivisera ståndortsanpassning. FOTO: Henrik Dammberg

Vid ett ståndortsanpassat skogsbruk anpassas skogsbruksåtgärder som bland annat föryngring och avverkning till de lokala förutsättningarna. Hittills har det krävts inventeringar i fält, helst innan avverkning, för att till exempel avgöra vilka trädslag som ska planteras var.

Enligt Skogforsk har därför skogsbruket av kostnadsskäl gått mot mer standardiserade föryngringsåtgärder.

Outnyttjade datakällor

Men det kan snart komma att ändras. Forskare vid Skogforsk har i en pilotstudie undersökt möjligheten att använda hittills outnyttjade datakällor vid ståndortsanpassningen. Det handlar om information från avverkningen i form av skördardata samt andra geodata.

Jämförde inventering med data

I studien jämfördes beslutsunderlag grundat på skördardata och geodata med ett ”facit” i form av en detaljerad fältinventering för två större trakter. Därefter jämfördes de tre olika modellerna utifrån geografiska avgränsningar samt plantantal uppdelat på trädslag.

Ytterligare tester

I sin studie drar nu forskarna slutsatsen att skördardata i kombination med geodata har stor potential att fungera som stöd vid planering av föryngringsåtgärder samt för uppdatering av till exempel ståndortsindex i skogliga register. Men enligt Skogforsk krävs det ytterligare tester för att kunna utvärdera potentialen.

LÄS MER: Miljonregn över skoglig forskningLÄS MER: Spaning 2019: ”Mer automation – men stora genombrottet dröjer” (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen