Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 mars

Dyrt inte ha koll på träslagen

Nyligen dömdes ett företag till vite på 800 000 kronor för att inte ha följt de krav som finns när det gäller importerade träslag.

 Arter av jakaranda är exempel på trädslag som är skyddade.
Arter av jakaranda är exempel på trädslag som är skyddade. FOTO: Istock

Ett företag har nyligen dömts att betala 800 000 kronor i vite för att inte ha följt timmerförordningen, uppger Skogsstyrelsen.

– Företaget hade inledningsvis inte kännedom om förordningen och har därefter inte heller kunnat visa att man har kontroll över vad varorna man säljer innehåller, trots att man fått lång tid på sig att åtgärda det, säger Anna-Clara Sjöström, kontrollsamordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Första vitet

Hon betonar att det är första gången Skogsstyrelsen har ansökt om utdömande av vite hos domstol för den här typen av ärenden. Bakgrunden är ett tillsynsärende från 2016, som visade på brister när det gäller att följa timmerförordningen.…

Krav på dokumentation

Den ställer krav på att kunna visa dokumentation som påvisar att de träd som en produkt består av ska ha avverkats på ett lagenligt sätt. Kraven gäller import från länder utanför EU.

Tillsyn viktig

Ärendet avsåg tavelramar i trä och presentpåsar, men förordningen täcker även andra träprodukter. Då företagen inte heller har gjort nödvändig riskbedömning, godkänner Förvaltningsrätten vite på 800 000 kronor.

– Det är ett globalt problem med olaglig avverkning och där är timmerförordningen och vår tillsyn viktig. Kunderna måste kunna lita på att de varor man köper inte innehåller något som avverkats olagligt, säger Anna-Clara Sjöström.

Företaget kan överklaga domen från Förvaltningsrätten.

LÄS OCKSÅ: Illegalt virke stoppas med ny svensk lag

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen