Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 mars

Du har ett VM-guld att försvara, blir det guldmedalj i år också?

Erik Rost, skogsekonom på LRF Konsult i Falun och ett av Sveriges medaljhopp i VM i skidorientering som äger rum i Piteå 19-24 mars.

 Erik Rost.
Erik Rost. FOTO: Privat

– Jag hoppas det! Träningen har känts bra. Det gick bra på EM tidigare i vinter. Då tog jag en medalj på varje distans. Men det är många som vill vara med och kriga om medaljerna.

Hur går det att kombinera arbetet på LRF Konsult med träningen?

– Det går bra. Jag jobbar 50 procent och hinner inte med så mycket mer än att jobba och träna. Jag räknar med ungefär 2 timmars effektiv träning per dag, 700-750 timmar om året.

Du är 33 år. Hur länge har du skidorienterat?

– Jag har hållit på med det sedan jag växte upp. Det var mycket idrott och jag fastnade för skidorientering. Jag tävlar fortfarande för min hemmaklubb Alfta-Ösa OK, tio mil norr om Falun.

Hur stort är VM i skidorientering?

– Det är ungefär 20 nationer som tävlar. Det är ungefär 50-60 som kommer till start i varje gren, fyra från varje nation. Vi tävlar i sprint, medeldistans, långdistans och stafett.

Vad har man för utrustning?

– Eftersom vi åker fristil åker vi på skateskidor . Vi använder stavar med lite större trugor för att de inte ska sjunka ner i snön, spåren är inte lika välpreparerade som vid vanlig längdskidåkning. Sen har vi ju förstås en orienteringskarta som kompletterats så att man kan se var skidspåren går i terrängen.

Hur kom det sig att du utbildade dig till skogsmästare?

– Jag har alltid varit mycket i skogen i och med att jag har orienterat och åkt skidor. Min pappa var utbildad skogsmästare och han har fått mig att bli intresserad av skogen.

LÄS MER: Åttondeplats för Sverige i Timbersports-VM

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen