Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 mars 2019

Du har ett VM-guld att försvara, blir det guldmedalj i år också?

Erik Rost, skogsekonom på LRF Konsult i Falun och ett av Sveriges medaljhopp i VM i skidorientering som äger rum i Piteå 19-24 mars.

 Erik Rost.
Erik Rost. FOTO: Privat

– Jag hoppas det! Träningen har känts bra. Det gick bra på EM tidigare i vinter. Då tog jag en medalj på varje distans. Men det är många som vill vara med och kriga om medaljerna.

Hur går det att kombinera arbetet på LRF Konsult med träningen?

– Det går bra. Jag jobbar 50 procent och hinner inte med så mycket mer än att jobba och träna. Jag räknar med ungefär 2 timmars effektiv träning per dag, 700-750 timmar om året.

Du är 33 år. Hur länge har du skidorienterat?

– Jag har hållit på med det sedan jag växte upp. Det var mycket idrott och jag fastnade för skidorientering. Jag tävlar fortfarande för min hemmaklubb Alfta-Ösa OK, tio mil norr om Falun.

Hur stort är VM i skidorientering?

– Det är ungefär 20 nationer som tävlar. Det är ungefär 50-60 som kommer till start i varje gren, fyra från varje nation. Vi tävlar i sprint, medeldistans, långdistans och stafett.

Vad har man för utrustning?

– Eftersom vi åker fristil åker vi på skateskidor . Vi använder stavar med lite större trugor för att de inte ska sjunka ner i snön, spåren är inte lika välpreparerade som vid vanlig längdskidåkning. Sen har vi ju förstås en orienteringskarta som kompletterats så att man kan se var skidspåren går i terrängen.

Hur kom det sig att du utbildade dig till skogsmästare?

– Jag har alltid varit mycket i skogen i och med att jag har orienterat och åkt skidor. Min pappa var utbildad skogsmästare och han har fått mig att bli intresserad av skogen.

LÄS MER: Åttondeplats för Sverige i Timbersports-VM

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen