Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 juni 2017

Drönare behöver inte tillstånd

Riksdagen har klubbat igenom en lagändring som innebär att tillstånd inte längre kommer krävas för kameraövervakning från drönare.

Drönare ska inte längre omfattas av Kameraövervakningslagen – så länge övervakningen bedrivs av någon annan än en myndighet. Det beslutade riksdagen under gårdagen.

Lagändringen, som gäller från den 1 augusti 2017, innebär att bland annat lantbrukare och skogsbrukare utan tillstånd kan använda drönare med kamera.

LÄS MER: Drönardom kan slå mot skogsägare

Bakgrunden till lagändringen är att Högsta förvaltningsdomstolen 2016 slog fast att en kamera på en drönare ska omfattas av Kameraövervakningslagen. Det har inneburit att tillstånd från länsstyrelsen har krävts för att använda en sådan drönare på en plats dit allmänheten har tillträde.

Behöver kunna använda ny teknik

Domen har försvårat arbetet för bland annat skogsägare och LRF har påtalat att lagen är föråldrad och att jordbruk och skogsbruk behöver kunna använda ny teknik för att rationalisera arbetet.

Detta är också en av anledningarna till att regeringen nu skyndsamt arbetat för en ändring av lagen. Man menar att det annars finns risk för bland annat hämmad teknikutveckling och förlorade arbetstillfällen.

Regleras av Personuppgiftslagen

I och med lagändringen kommer nu den personliga integriteten från och med den 1 augusti i stället att skyddas av reglerna i personuppgiftslagen. För vägledning ska utövare vända sig till datainspektionen.

LÄS MER: Drönare omfattas av kameraövervakningslagen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen